Hoe kan Yoga je helpen als je zenuwen gespannen zijn?

Tara Visser

Yoga en burenoverlast, deel II.

Hoe kan Yoga je helpen als je zenuwen gespannen zijn? Als je ‘het’ niet meer in huis hebt om jezelf te helpen, al is het alleen al omdat je gek wordt van alle geluiden om je heen op de enige vrije en zonnige dag die je hebt deze week?

Er worden tegenwoordig heel wat clichés gebruikt. Clichés zoals: ‘je moet je beter afsluiten’, ‘visualiseer een kring van licht om je heen’, ‘accepteer het zoals het is’ of erger ‘wat is het in jou dat je dit aan trekt?’ Jij hebt niets aan die loze woorden want jouw zenuwen zijn op dit moment tot het uiterste aangespannen.

Het lichaam vraagt om iets anders dan een mentale pleister.

Je hoeft niet te horen dat jij ‘iets niet goed hebt gedaan’, want dat kunnen clichés impliceren en je hebt al helemaal geen behoefte aan een pleister op emoties die alle kanten op lijken te gaan. Doordat je zenuwen overprikkelt zijn reageer je zoals je reageert. De mate van je reactie is afhankelijk van eerdere ervaringen, het niveau van stress wat reeds aanwezig was of de fijnheid van afstemming.

Naarmate je langer yoga beoefent neemt je gevoeligheid toe, of laat ik het anders zeggen: je komt meer thuis in jezelf. Gevoelig was je altijd al, zo ben je geboren. Maar jij, en velen met jou, hebben de eigen gevoeligheid niet waargenomen simpelweg omdat het leven zoals het was en misschien nog steeds is jou heeft meegenomen in een verharding. Dit had je misschien nodig om het leven het hoofd te kunnen bieden.
Maar je bent een tijdje geleden begonnen met yoga en je afstemming is meer verfijnd geraakt. Je gevoeligheid mag geleefd worden.

Je reactie op zoveel geluiden is het resultaat van die fijne afstemming. Harde geluiden komen directer binnen en kunnen je van slag brengen. Natuurlijk kun je jezelf afvragen of je dit wel wilt maar laat ik daar iets tegenover zetten.

De geluiden komen directer binnen, maar ook de geur van een roos en die kan je in extase brengen.

Als je overweldigd bent door, in dit geval burenoverlast, kan yoga je helpen. Dit kan door eenvoudige ontspannings- en ademtechnieken en door simpele houdingen zoals de Kindhouding (Balasana, zie asana’s, leren), de eenvoudige variant van de Foetushouding (Pindasana, zie categorie asana’s, leren) of een prachtige gesloten houding zoals de Gesloten Hoekhouding (Baddha Konasana). Adem rustig in zo’n houding een tijdje naar het centrum van je hart, ontspan je gespannen spieren en voel hoe het leven weer langzaam in je terugkeert. Je zult merken dat, terwijl je rustig doorademt, je focus verlegd wordt van buiten naar binnen en dat deze houdingen je kunnen helpen om langzaam weer terug te keren in de warmte en zachtheid van je hart. Want je hart verbindt. En als je hart weer gevoeld kan worden, maak je vanzelf contact met je lichaam en je geest en dat wat jij werkelijk nodig hebt op dat moment.

We kunnen de wereld en de mensen om ons heen niet veranderen, hoe graag wij dit ook zouden willen. Maar wij hebben wel invloed op de manier waarop wij ermee omgaan.

Wees mild en liefdevol en als je dit even vergeten bent, om wat voor reden dan ook, help jezelf dan heel eenvoudig. Maak het niet te ingewikkeld want dat doet de emotie in je denken al genoeg. Neem jezelf als een kind aan de hand en ga samen op weg naar een plek waar het zich veilig voelt. En die plek is nergens anders dan in de warmte van je eigen hart.

Lees meer in onze volgende blog: Met je hele ziel en zaligheid op de mat