2016 loopt zo langzamerhand ten einde en maakt plaats voor 365 spiksplinternieuwe dagen vol met nieuwe kansen en mogelijkheden. Welke kennis en ervaringen uit 2016 neem jij mee naar het nieuwe jaar? Welke leermomenten kun je ombuigen om het maximale uit 2017 te halen? Het is tijd voor de goede voornemens.
De decembermaand is traditiegetrouw een moment om stil te staan en terug te kijken op het afgelopen jaar. Of je nu voor of tegen het fenomeen goede voornemens bent; een nieuw jaar biedt nieuwe kansen. Dus waarom zou je niet van tevoren bedenken welke jij wilt pakken? Ik doe het wel, doe je mee?
Terugkijken
Als je je ogen dichtdoet en het afgelopen jaar als een film aan je voorbij laat komen, wat zie je dan? Welke momenten waren prettig? Welke juist niet? Wat zou je opnieuw willen beleven? En wat wil je nóóit meer meemaken?
Vooruitkijken
Wanneer je jezelf bovenstaande vragen stelt, krijg je een goed inzicht in hoe tevreden jij bent met jouw leven. Want de positieve dingen neem je het liefst mee en de vervelende dingen laat je liever achter. Toch zijn ook de minder prettige dingen heel waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling. Ze geven namelijk precies aan waar ruimte is voor verbetering.
Oefening terug- en vooruitkijken
1. Schrijf de 3 fijnste herinneringen van 2016 op
2. Bedenk wat deze momenten zo positief voor jou maakten
3. Bedenk hoe je de fijne momenten in 2017 vaker kunt beleven
4. Schrijf de 3 onprettigste momenten van 2016 op
5. Bedenk wat deze momenten minder positief voor jou maakten
6. Bedenk hoe je dergelijke onprettige momenten in 2017 kunt voorkomen
Wat ik zelf meeneem
Mijn afgelopen jaar staat momenteel met stip op nummer één. Drie positieve punten noemen kost me dan ook niet zoveel moeite. 2016 is het jaar dat ik als zelfstandig ondernemer ben begonnen, na jaren weer de bergen in trok én een nieuwe liefde vond. Als overkoepelend thema hebben deze onderwerpen ‘vrijheid’, doordat ze op het gebied van persoonlijke ontwikkeling enorm bevrijdend zijn geweest.
Toch heeft 2016 ook minder prettige momenten met zich meegebracht; de onzekerheid van het ondernemerschap, teveel focus op de smartphone en minder aandacht voor mijn eten. Wat ik daarom mee wil nemen naar 2017 is vaker stil te staan om successen te vieren, zónder telefoon, en tijd te blijven maken om gezond te eten.
Kies jouw thema voor 2017
Als je naar de uitkomsten van bovenstaande oefening kijkt; zie je dan bij jezelf ook een thema terugkomen?
Mooi! Je kunt dit namelijk gebruiken als kompas voor 2017. Wanneer je keuzes moet maken, kun je het thema als meetlat gebruiken. Draagt het bij aan je topic? Dan ga je ervoor! Doet het er juist aan af? Kies dan voor iets anders.
Voorbeeld
Om mijn thema als voorbeeld te nemen:
Ik krijg de mogelijkheid om compleet verzorgd op reis te gaan naar New York, maar wel onder voorwaarde dat ik het geheel volgeplande programma volg.
Dan zou dit mijn overweging kunnen zijn: New York staat hoog op mijn bucketlist, maar deze reis geeft mij vermoedelijk te weinig vrijheid en voldoet daarmee niet aan mijn thema. De reis zou ik dus zeer waarschijnlijk aan me voorbij laten gaan.
Stel een doel
Een thema kan heel verhelderend werken, maar is niet erg concreet. Je kunt daarom ook gaan voor het traditionele goede voornemen!
Veranderen blijft lastig, maar zo’n goed voornemen kan absoluut bijdragen aan een blijvende positieve verandering. Het duurt gemiddeld ongeveer twee maanden om een nieuwe gewoonte aan te leren, dus als je je goede voornemen tot begin maart vol weet te houden, zou je het zomaar eens de rest van je leven vol kunnen houden. Zeker de moeite waard om te proberen dus!
Tips om je aan je goede voornemens te houden
1. Wees reëel
De belangrijkste factor van een haalbaar voornemen is een reëel voornemen. Neem dus ook niet teveel hooi op je vork door heel veel veranderingen voor te nemen. En kies voor een doel dat in jouw leven haalbaar is.
2. Maak je goede voornemens zichtbaar
Schrijf je doel voor 2017 op en hang het op een plek waar je het regelmatig ziet.
In een creatieve bui? Visualiseer je voornemen in de vorm van een moodboard. Met Pinterest kun je dit gemakkelijk online doen.
3. Stel een concreet doel
Bedenk wat je precies wilt bereiken in 2017 en hóe je het gaat aanpakken. Maak je goede voornemen SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.
Dus: wat wil je precies bereiken? Hoe is de situatie op dit moment en hoe kan ik meten dat er verbetering inzit? Is het een realistisch doel en past het wel in mijn leven? Wanneer wil ik dit doel bereikt hebben?
4. Bereid je voor op verleiding en andere moeilijke momenten
Hoe zeker je ook bent van je zaak, verleiding en moeilijke momenten komen op je pad. Door je hier op voor te bereiden, verklein je de kans om van je doel af wijken.
Visualiseer je de moeilijke momenten en bedenk verschillende manieren hoe je kunt reageren. Zo kun je je van te voren alvast wapenen.
5. Onthoud waarom je bent begonnen
Ook al heb je je nog zo goed voorbereid op moeilijke momenten, het blijft lastig. Bedenk je vooral op zulke momenten waarom je ermee begonnen bent en je merkt direct dat de verleiding een kléin beetje minder wordt.
6. Houd de stand bij
Houd in een dagboek bij hoe je voornemen ervoor staat.
7. Stuur bij
Blijkt je doel gaandeweg toch lastig te behalen zijn? Geef dan niet helemaal op, maar stel je doel bij.
8. Deel je doel met anderen
Wanneer meer mensen van jouw voornemen afweten, kunnen ze je er zo maar eens naar gaan vragen. Een stok achter de deur dus, want je wilt geen slecht nieuws verkopen.
9. Inspireer anderen
Tegenwoordig kun je online zoveel informatie vinden. Waarom zou jij jouw ervaring niet delen met anderen? Met jouw positieve ervaring en leermomenten inspireer je anderen hetzelfde doel na te streven. Dit werkt ook weer als extra motivatie voor jezelf. Win-win!
Deel jouw ervaring
Het schrijven van dit stuk werkte voor mij heel verhelderend en ik hoop jou ermee ook te hebben geïnspireerd. Met nóg meer zin ga ik in ieder geval 2017 tegemoet. Ik ben benieuwd hoe jij terugkijkt op 2016 en wat je meeneemt naar 2017. Kies je voor een thema of ga je voor goede voornemens?
Deel je ervaring op het forum >>