Moet je altijd maar gelukkig zijn?

Waarom moeten we altijd maar blij zijn? Omdat dat fijn is? Maar kan alles altijd wel fijn zijn, kun je wel altijd 100% gelukkig zijn? Steeds vaker zie je mensen de moeilijke kant van het leven omarmen. Iets wat volgens mij goed past binnen een bewuste levensstijl. Het is immers niet altijd maar rozengeur en maneschijn.

Het staat mij steeds vaker tegen dat we altijd maar blij en gelukkig moeten zijn. Zodra dit even niet het geval is, voelt het dan ook vaak vooral negatief en onnodig. Je hebt het toch immers goed. Natuurlijk wil je niet dagen in een rotbui blijven hangen, en is het fijn als iemand je dan toch op de mooie dingen van het leven wijst, maar ook vervelende momenten en gevoelens horen bij het leven.

Wat er ook is, het is goed

Ik geloof dat als je al je vervelende ervaringen en emoties aandacht geeft, ze vanzelf weer ruimte voor geluk maken. En dat wanneer je ze ontkent, wegstopt of besprenkelt met glitters, je vroeg of laat alsnog met de narigheid wordt geconfronteerd. Waarschijnlijk nog erger dan wanneer je er meteen een aai overheen had gegeven.

Mag je dan geen opbeurende dingen meer zeggen als ‘het komt wel goed’? Sommige mensen zeggen van niet. Omdat je daarmee volgens hen eigenlijk zegt dat het op dit moment niet goed is. (En dat is het wel) Ik snap dat wel, maar vind het ook een beetje te ver gaan. Ook al horen dipjes er bij, ze kunnen op dat moment behoorlijk ellendig en oneindig aanvoelen. Iemand die je dan toefluistert dat het wel goed komt, kan de pijn dan misschien net wat verzachten en je helpen alles weer in perspectief te zien.

Everything will be okay in the end. If it's not okay, it's not the end.

Waarom je rot voelen iets positiefs is

1. Narigheid geeft inzicht

Gelukkig zijn is fijn, maar je rot voelen is ook iets goeds. Het geeft je inzicht over de dingen die je anders wilt in je leven. Door dat in te zien, kun je uitzoeken wat je wel wilt en daar naar handelen. Kom je iedere dag met hoofdpijn terug uit je werk? Misschien is het tijd om je huidige baan onder de loep te leggen; wat vind je leuk, wat vind je minder leuk, kan het verbeteren, hoe en wat zijn de alternatieven?

2. Tijd voor jezelf

Het is gemakkelijk om altijd maar voor anderen klaar te staan en jezelf daarbij te vergeten. Je rot voelen is een mooie uitnodiging om eens even de focus op jou te richten. Hét moment om een innige vriendschap met jezelf te sluiten.

zelfliefde3. Het motiveert

Doordat je weet hoe niet gelukkig zijn voelt, weet je ook dat je je liever vrolijker voelt. Jij hebt de touwtjes in handen om niet weer in deze situatie terecht te komen.

4. Soms heb je iets vervelends nodig

Een regenboog kan niet zonder regen en een pijl kun je niet schieten zonder hem eerst naar achter te trekken. Een negatieve ervaring kan voor jou net dat zetje zijn om het roer om te gooien.

Zelf heb ik bijvoorbeeld een tijdje zonder werk gezeten, maar deze ‘negatieve situatie’ is wel het vonkje geweest om als freelancer aan de slag te gaan.

5. Het maakt je sterker

Uiteindelijk maakt iedere ervaring je sterker. Zeker als het iets onprettigs was. Je hebt het toch maar gedaan en daar mag je trots op zijn! Het laat zien dat je meer in je mars hebt dan je van te voren had gedacht. De volgende beer op jouw pad zal je nu minder in de weg staan.

6. Het is goed voor je gezondheid

Om ook je emoties op ayurveda los te laten: alles wat we meemaken moet door onze spijsvertering verwerkt worden. Het is zelfs zo dat onverteerde gebeurtenissen net zo slecht voor ons zijn als voeding die we niet kunnen verteren. Voor je gezondheid is het dus het beste om tijd voor jezelf te nemen wanneer je in een vervelende situatie zit en jezelf zo de kans te geven het een plekje te geven.

Gelukkig zijn: the only way out is trough

Je hebt een keuze

Wat je ook van bovenstaande vindt; in iedere vervelende situatie maak je zélf de keuze hoe ermee om te gaan. Laat je je koppie erbij hangen en ontken je je eigen verantwoordelijkheid, of ga je op zoek naar het licht aan het einde van de tunnel? Dat laatste betekent soms dat je wel eerst die lange donkere onderdoorgang door moet.

Kies je ervoor om door de narigheid heen te gaan en er voor jezelf te zijn, dan beoefen je zelfcompassie. In `zelfcompassie als concept voor succes´ legt Corine uit wat compassie voor jezelf inhoudt en welke misverstanden we erover kennen. Het blijkt dé weg te zijn naar onvoorwaardelijk zelfrespect en het overtreffen van je eigen verwachtingen.

omarm en overtref jezelf

 

Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!