Forest bathing, mindful het bos in om je ware natuur te vinden

Er bestaan meer vormen van mediteren dan op een kussentje zitten. Zo wil ‘forest bathing’ en yoga in de natuur ons ook dichter bij onszelf brengen. In de stilte van de natuur kan je in jezelf keren om toegang te krijgen tot je ware natuur. 

Forest bathing

‘Forest bathing’ betekent letterlijk vertaald bosbaden. Dat heeft niets te maken met zwemmen in een bosbad; baden heeft hier de betekenis als bij zonnebaden. Het je wentelen in en overgeven aan de natuur, bij voorkeur in een boomrijke omgeving. In het bos kom je in contact met de voedende omhelzing van Moeder Natuur. De uitnodiging van de natuur om je zintuigen te verfijnen, om alles waar te nemen waardoor er een gevoel van eenheid kan ontstaan. Stilstaan, je ogen sluiten en luisteren naar de geluiden van het bos werkt helend. ‘Forest bathing’ kent haar oorsprong in Japan als Shinrin Yoku.

forest bathing - genieten van de natuurWind en regen

Het luisteren naar het ruisen van de wind door de takken, de nabijheid ervaren van andere levende wezens als vogels en eekhoorntjes, de geuren opsnuiven van dauw en dennen; de natuur omarmt je en vertelt je dat je nooit echt eenzaam bent. ‘Forest bathing’ verbindt je met de essentiële behoefte om jezelf te vinden, om je eigen waarheid vorm te geven en om je talenten te onthullen. En… mocht er een bui vallen, beschouw dit dan letterlijk en figuurlijk als schoonwassen.

Uit het hoofd, in het lichaam

Zoals de natuur jou omarmt, kan jij ook de natuur omarmen. Een fysieke oefening is bijvoorbeeld bomen knuffelen, wat helpt om een andere energie te voelen en tegelijk te aarden. Door te wandelen kom je in beweging, waardoor er ook een andere beweging in je gedachten ontstaat. De aandacht verplaatst zich van de mentale actie naar de beweging, waardoor er stilte en helderheid ontstaat in het hoofd. De natuur helpt om andere antwoorden te vinden, om creatief te zijn en zowel letterlijk als figuurlijk eens een ander pad te volgen.

BOOM MEDITATIE

Ga met je rug tegen een boom staan
Voel de steun van de stam en verbind je met de boom

Voel je voeten stevig op de grond
Breng je aandacht naar je ademhaling
Stel je voor dat onder jouw voeten wortels groeien

Voel hoe je als boom in de aarde staat
Voel de oprijzende kracht van de wortels
En de onbewogen onverstoorbaarheid van de boom temi
dden van de wind, de vogels, de gevallen bladeren

Voel hoe jij ook onverstoorbaar jezelf kunt blijven onder alle omstandigheden

Verbind je dan vanuit je kruin met de takken van de boom

De takken die de weidse hemel raken
Voel de lichtheid, de levendigheid van de alles omvattende hemel

Ervaar de verbinding tussen de hemel en de aarde

Ervaar het evenwicht tussen loslaten en omarmen

Besef dat alles wat jou beroert gedragen wordt door de aarde en de hemel
In de stevige aanraking met de boom

boommeditatieYoga in de natuur

In de natuur is het makkelijker om bij je eigen aanwezigheid te komen. Wanneer je rondkijkt in een bos of langs een bosrand, dan borrelen vanzelf vragen op die ook direct een antwoord meebrengen. Simpel vanwege het feit dat de natuur ís, de eenvoud in de levendigheid ligt aan je voeten. Er gebeurt heel veel als je goed kijkt, en alles ontwikkelt zich in een natuurlijk tempo. Hier kan je de geruststelling voelen dat je deel uitmaakt van die natuur en dat jouw leven ook een eigen ritme kent.

Look deep into nature and you will understand everything better ~ Albert Einstein

Bij ‘forest bathing’ vind je vrijheid, je ervaart openheid zodat je in staat bent om onvoorwaardelijk te voelen en waar te nemen. Alsof er niks meer tussen zit, in de openheid van de natuur kun je met alle zintuigen zonder oordeel het moment waarnemen. Daarom is het ook zo heerlijk om yoga buiten in de natuur te doen. Er komt een dimensie bij. De natuur helpt je om in het moment te ervaren en te voelen hoe het met je is.

Yoga is eenheid

Yoga wil je losweken uit je gewoontepatronen, zodat je weer in openheid kunt zijn, dat je weer in staat bent om onvoorwaardelijk waar te nemen en te voelen. Bij yoga nemen we een houding, een asana aan. We bewegen op onze ademhaling in een flow, komen tot stilstand en bewegen weer door. De houdingen op zich bevrijden niet, maar wel hoe we ermee omgaan. Hoe we ons eigen ritme zoeken. Voelen hoe de asana de fysieke, emotionele en mentale lagen activeert. Yoga schudt je los uit je patronen.

Wat is forest bathing?

De ware natuur

Door yoga ben je in staat om de eenheid in jezelf te voelen. Het bewustzijn aan te raken. Door het aannemen van een houding kan het gevoelsgeheugen naar boven komen en daarin kan je je eigen patronen doorzien. Door de naakte werkelijkheid van de natuur te beleven kan je zelf ook in je kern landen.

Yoga beoefenen in de natuur geeft extra vrijheid, alsof het bos je oproept dichter naar je eigen natuur toe te buigen. Alles mag er zijn, en daarmee kan je voelen hoe de asana jou het beste past, niet vanuit automatisme, maar vanuit het nieuwe moment. Alle zintuigen openen zich waardoor je heel bewust voelt wie jij bent vanuit je ware zelf. Behalve een ‘bosbad’ neem je ook een sprong in het diepe zelf. Yoga en ‘forest bathing’ zijn een supercombinatie om helemaal terug te komen in je eigen kern.

Mindful in de natuur

Voor wie zelf de natuur in gaat heeft
The Mindfulness Project
een praktisch boekje geschreven met
60 oefeningen voor buiten.
Het is uitgegeven in Nederlandse vertaling door
Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum

 

Shinrin Yoku – De Japanse kunst van het bosbaden

Bij Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum kwam ook een rijk geïllustreerd boek uit in Nederlandse vertaling van Yoshifuma Miyazaki. De schrijver is universitair docent, onderzoeker en onderdirecteur van het Center of Environment, Health and Field Sciences, Chiba University in Japan. Hij is gespecialiseerd in bostherapie.

 

 

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.