De authentieke vrouw: de kracht van vrouwelijke wijsheid

Thuiskomen in jezelf, zelfbewust en vol kracht in het leven staan vanuit een diepere verbinding met de vrouwelijke natuur: Elske Feitsma vertelt ons hoe je dat doet in haar nieuwe boek ‘De authentieke vrouw, de kracht van vrouwelijke wijsheid’.

Elske Feitsma
Elske Feitsma

Al eerder kwam er een boek van Elske Feitsma uit onder de titel ‘Chakra Lifestyle‘, met uitleg hoe door oefeningen en yogahoudingen de chakra’s worden gestimuleerd. In ‘De authentieke vrouw‘ gaat Elske een stap verder. Aan de hand van de zeven chakra’s worden onderwerpen besproken als voeding, emoties, seksualiteit, identiteit, liefde, verbinding, creativiteit, intuïtie en wijsheid. Een interview met Elske Feitsma.

Hoe zou het zijn als we onze vrouwelijke kracht weer in eigendom gaan nemen?

Ja, daar heb ik antwoord op willen geven in dit boek. Kaouthar Darmoni schreef het voorwoord, zij draagt ook een missie uit, meer vanuit de methodiek van de dans, de Goddess Dance. Als vrouw activeer je vanuit je bekken je energie, ook je seksuele energie als levenskracht, in je bekken draag je je vrouwelijke bewustzijn.

Wat is de rol van het tweede chakra daarin?

We hebben altijd geleerd dat de fysieke locatie van het tweede chakra zo’n twee vingers onder de navel en aan de achterzijde ligt, maar als je hem echt lokaliseert schijnt dit chakra bij de baarmoedermond te liggen. Je kunt je voorstellen dat daarin heel veel informatie besloten ligt als bron van vrouwenwijsheid. Als je het sacraal chakra, of svadhisthana, verbindt met je baarmoeder en je voelt dat je emoties en je seksuele energie daarin besloten liggen, dan heb je een enorme bron van kracht ter beschikking. De baarmoeder bevat wijsheid. Elk orgaan draagt energetische wijsheid en de baarmoeder is sterk verbonden met de aarde, met de natuur, met onze vrouwelijke energie.

Hoe ontsluit je die energie?

Je kunt leren waarnemen met je organen zoals met je zintuigen. Dus met het hart, en zo is de baarmoeder ook een orgaan waarmee je waarneemt. Dus zowel de baarmoeder als het tweede chakra zijn een mooie ingang naar het vrouwelijk bewustzijn. Je kunt via oefeningen contact maken met je baarmoedermond, dan kom je rechtstreeks in contact met je bron van gevoeligheid, met je emoties, je kunt je openen voor je seksuele energie van binnen uit.

Welke oefeningen zijn daarvoor geschikt?

Dat zijn oefeningen zoals die ook in de tantra worden onderwezen, zoals ademhalingsoefeningen tegelijk met het kantelen van het bekken en ook de bekkenbodemspier aanspannen en ontspannen. Dan activeer je de seksuele energie als levenskracht. In de yoga is de vlinderhouding daar bijvoorbeeld een oefening voor.

Werken de emoties daar ook op?

Ja, de baarmoedermond is heel vaak een gespannen gebied, waar soms ook klachten zijn, zoals bijvoorbeeld tijdens de menstruatie. Het tweede chakra kan ons daarvan bevrijden. Als vrouwen hebben we niet geleerd om op een hele open en heldere manier onze emoties te stroomlijnen, we werden vroeger bijvoorbeeld afgeschilderd als hysterisch en nu hebben we een meer mannelijke manier gevonden om met onze emoties om te gaan, bijvoorbeeld op het werk. En dat gaat ten koste van de oerkracht in ons eigen bekken.

Wat is de rol van sensualiteit daarbij?

Sensualiteit is heel ruim, dat kan je in je hele lichaam ervaren. Je kunt bijvoorbeeld vol met je zintuigen genieten van een kopje thee, je zintuigen als het ware fijngevoelig maken en in die stroom je ook bewegen. De zachtheid van de lakens voelen, of je kleding, de wind langs je hoofd.

Welke rol spelen de chakra’s voor jou bij het vrouw-zijn?

Elske Feitsma gebruikt de chakra's als leidraad in haar boek
Elske Feitsma gebruikt de chakra’s als leidraad in haar boek

De chakra-thema’s zijn enorm verbonden met ons vrouw-zijn, daarmee heb je het hele palet in handen van je mens-zijn, van je persoonlijkheid. Via de chakra’s verbind je de fysieke en de energetische invalshoek. Bij het zevende chakra eindig je bij je authenticiteit en dat betekent voor mij dat je alle onderliggende thema’s in eigendom neemt. Heelwording. Dat betekent dat je je lichaam vol kunt ervaren, dat je weet wat je met je emoties doet, met je seksualiteit, met je identiteit. Dat je weet hoe je omgaat met verbindingen, met liefde, met je hart. Dat je voelt wat je communicatie doet, je creativiteit, dat je stroomt, weet hoe je jezelf uitdrukt.

Wat is het resultaat?

Je gaat dan voelen met je intuïtie en dan kom je uit bij je zevende chakra; dat je durft te vertrouwen op je volledige wijsheid, je authenticiteit. Niet alleen op de wijsheid die je hebt geleerd op school, dat is kennis, maar op de diep gewortelde wijsheid die in je lichaam besloten ligt, in je energiesysteem. En wat ik hoop de lezers mee te geven is dat ze zien dat wij dat allemaal in huis hebben, dat je je yoni hebt, je borsten, je hart, al die facetten om te voelen dat je heel bent als vrouw. We denken vaak in deeltjes, zo van ik ben moeder, of partner, of single, of werknemer, zo vaak vanuit het hoofd.

Hoe kunnen we daaraan werken?

Het gaat over heelwording, bewustwording. Het kan zijn dat je bij de onderste drie chakra’s wel in je authenticiteit staat, en dan bij je vierde en vijfde weer niet. Allemaal hebben we wel ergens een thema dat niet strookt of blokkeert en het gaat erom dat helder te krijgen. Het gaat om een innerlijke beleving, dat je voelt dat je vol lief durft te hebben, vol je emoties durft te voelen, je eigen lichaam liefhebben en niet je laten leiden door de buitenwereld. Het gaat om jouw authenticiteit, om die te ontsluiten.

Win een exemplaar van ‘De authentieke vrouw’

Wil je kans maken op een exemplaar van ‘De authentieke vrouw’?

Elske Feitsma heeft een boek beschikbaar gesteld. Jij kunt dat boek winnen door onder deze facebookpost te vertellen waar jij als vrouw je kracht uit haalt!

Wij kiezen een winnaar uit de leukste/mooiste/authentiekste inzending.

N.B. Inzending voor deze wedstrijd is gesloten!

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.