Dit is jouw dag

Alles is één. Alles gaat zoals het gaat. Dit moment is zoals het is en kan niet anders zijn dan het is. Ga er maar aan staan om dit zomaar te begrijpen. Wij, die denken dat we overal invloed op kunnen uitoefenen en vooral de behoefte voelen om dat voortdurend te doen, hebben moeite om dualiteit los te laten en het leven te laten zijn zoals het is. Oefenen in aanwezigheid helpt om daar naartoe te groeien.

Dit is jouw dag
René Descartes’ (1596-1650) illustratie van dualiteit in Traité de l’Homme. Indrukken worden door de zintuigen doorgegeven naar de pijnappelklier in de hersenen, en daar vandaan naar de immateriële geest. (CC Wikipedia)

In feite is onderdompelen in Aanwezigheid (immerse in Presence) het belangrijkste instrument om aan de dualiteit te ontsnappen. Maar wat is nu eigenlijk dualiteit en waarom zouden we er aan willen ontsnappen?

Gevangen door dualiteit

Als mens zijn we als het ware gevangen door dualiteit. Mens zijn is een vermoeiende aangelegenheid; we zetten dingen tegenover elkaar, we onderhandelen, vergelijken, projecteren en als dat alles niet bevredigend is gaan we oordelen, worden we wrevelig of strijdlustig. Strijd en conflict zijn concepten gebaseerd op dualiteit. Wij maken een verhaal van ons leven, over ons leven.

Uit het verhaal stappen

Als het lukt om uit ons eigen verhaal te stappen begint het ervaren van het volle bestaan. Wanneer we in staat zijn om de dingen niet zo persoonlijk te zien en te nemen, kunnen we vanuit een breder perspectief opereren. De ‘spiritualiteit’ stelt ons in staat om het voorportaal van de uiteindelijke Waarheid te betreden.

Echte vrijheid ontstaat vanuit de leemte van het eigen verhaal. Het eigen verhaal loslaten betekent ruimte creëren en openstaan voor het moment. Dat betekent ook het loslaten van eigen voorkeuren want daaruit ontstaan oordelen en scheidslijnen. Waar scheiding is ontbreekt eenheid.

Dit is jouw dag

Dit is jouw dag
Zeg dualiteit vaarwel: laat jezelf los, wees zonder te willen of wensen, en pak zo je geluk (Foto: CC Pexels)

Een open houding is vereist om één te kunnen worden met het moment. Niet kiezend en keurend, maar zijn met wat er is. Dan komt je leven tot leven. Dat betekent ook ophouden met het ‘pleasen’ van het ego, geen aandacht meer voor alle ballast uit het verleden. Gewoon deze dag zien als jouw dag waarin alles mogelijk is. Waarin het leven zich vernieuwt van moment tot moment. Niet later op de dag, maar op dit moment. Zodra we bereid zijn om onze identiteit niet meer zo serieus te nemen, zijn we in staat om ruimte te geven aan de energie die op dat moment stroomt, aan de ‘flow’.

Meditatie of gebed

Meditatie leidt tot eenheid. Wat gescheiden is komt tijdens meditatie bij elkaar. De linkerhersenhelft ontmoet de rechterhersenhelft. Door naar binnen te keren en je diepe wortels te voelen is het ook mogelijk om naar buiten te reiken. De filosoof John O’Donohue geeft uitleg over de prachtige Engelse woorden ‘longing’, verlangen, en ‘belonging’, thuishoren: het gebed is de stem van het verlangen, zich naar buiten en naar binnen kerend richting daar waar wij thuishoren, in onze aloude oorsprong (ancient belonging). De mens als geheel.

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.