Winden. Scheten. Ruften. Niets zo normaal als een beetje gas loslaten. Maar hoe komt het dat we soms heel veel, of stinkende winden hebben? Yogadokter Coen van der Kroon vertelt hoe het komt dat we winden laten, hoe winderigheid ontstaat, en wat je ertegen kunt doen.

Heb je last van winderigheid?

Een van de eerste vragen die een ayurvedisch arts of therapeut aan zijn of haar cliënten vraagt, is over de ontlasting en over hoe de spijsvertering verloopt. Of er ook een gevoel van opgeblazenheid is. Of er last van winderigheid is. Het gaat hier indirect over vragen met betrekking tot vata dosha.

Vata dosha zetelt – als biologische manager van de elementen lucht en ruimte – in de dikke darm. De dikke darm zelf is een voorbeeld van die twee elementen: de dikke darm heeft veel lege ruimte in zich en de darmwand zelf is heel poreus; maar het is ook de plaats waar lucht en gas zich heel makkelijk kunnen verzamelen. Als er op die plek iets niet zo goed werkt met vata dosha, ontstaat er gemakkelijk winderigheid.

Winderigheid: heb je darmklachten en laat je veel en/of stinkende winden? Ayurveda biedt oplossingen!
Winderigheid: heb je darmklachten en laat je veel en/of stinkende winden? Ayurveda biedt oplossingen!

Vata en winden laten

Vata is de manager van beweging en transport in ons lichaam en in onze fysiologie. Lucht is een beweeglijk element en helpt daarom bij beweging. Maar beweging heeft juist die correcte hoeveelheid lucht nodig om ook voor een correcte beweging te zorgen. Een belangrijke beweging in het lichaam is die van voeding door het spijsverteringskanaal. Dat moet allemaal in een juist tempo en in de juiste richting – naar beneden toe! – gebeuren.

Vata dosha speelt daarbij een hoofdrol. Wanneer die vata dosha wat uit evenwicht raakt, merken we dat aan een toename van ‘lucht’ in de vorm van gassen ofwel winderigheid in onze buik. Soms zit die wind vast (je voelt je dan opgeblazen) en soms los; dan hebben we concreet last van ‘winden laten’. Een klein beetje is normaal: ongeveer 10-15 niet sterk ruikende windjes per dag hoort bij een gezonde spijsverteringnormaal! (Dit gebeurt deels ongemerkt – wanneer je slaapt).

Soms zelfs explosief: dan wordt het van knolselderij een ‘knalselderij’!

Knolselderij of knalselderij

Sommige voeding bevat van nature veel van het element lucht. En dan ook nog eens op een manier die in de spijsvertering daadwerkelijk verandert in gas. Zo kennen we bonen, uiengewassen, peulvruchten, knollen en kolen die allemaal leiden tot meer gas in de buik. Soms zelfs explosief: dan wordt het van knolselderij een ‘knalselderij’!

In ieder traditionele keuken was dit bekend en kende men remedies om de gassende effecten wat te verminderen. Een optimaal werkende spijsvertering is dan van groot belang, maar ook een aantal kruiden en specerijen kunnen dan enorm helpen.

Wat helpt tegen winderigheid?

Voorbeelden van kruiden en specerijen die gassen en luchtjes helpen verminderen zijn:

 • asafoetida (duivelsdrek of hing)
 • venkel
 • bonenkruid
 • zwart steenzout of himalaya zout
 • zwarte peper, gemberpoeder en cardamom
 • fenegriek
 • ajwain

en nog veel meer!

Wat moet je vermijden bij veel gasvorming?

Wanneer de spijsvertering gevoelig is geworden, kan bepaalde voeding sneller tot winderigheid leiden. Ayurveda raadt aan vooral te vermijden:

 • rauwe groenten en salades
 • gistproducten
 • bij intoleranties (vooral gluten en lactose): tarwe en melk (totdat de intolerantie goed is
 • behandeld volgens ayurveda)
 • en verminder vooral ook de voeding die eerder in dit artikeltje al is genoemd

Over De Yogadokter

Of het nu hoofdpijn is, stress of huidverzorging – Yogadokter Coen van der Kroon geeft praktische tips aan de hand van yoga en ayurveda. Hij laat zien dat deze wetenschappen, die duizenden jaren oud zijn, nog altijd actueel zijn en praktisch toepasbaar.