Verrassing! Ayurvedisch eten is niet perse vegetarisch. Ayurveda laat zich prima rijmen met een stukje vlees eten. Hoe zit dat? Yogadokter Coen van der Kroon legt uit. 

Aardappels, vlees en groenten

Nederlanders eten – traditioneel gezien – vooral aardappels, vlees en groenten. Inmiddels zijn er veel meer eettradities ons landje binnen gekomen, het zijn de vele dieetimmigranten van onze moderne eetwereld. Bij de meeste daarvan vinden we iets, of veel vlees als onderdeel. Sommige varianten zijn vegetarisch. En in bepaalde cirkels is nu ook veganistisch eten erg populair aan het worden – zonder vlees én zonder zuivel dus. Maar hoe kijkt ayurveda daar tegenaan?

Liever vegetarisch of toch een lapje vlees eten?

Vlees en ayurveda

In tegenstelling tot wat veel mensen aannemen, is ayurveda wat betreft voeding NIET geheel vegetarisch gericht. In de klassieke ayurveda geschriften worden veel soorten vlees besproken. Zo ook wat betreft de typen mens (constitutie) en aandoeningen waar een bepaald soort vlees goed voor zou kunnen zijn. De oude ayurvedateksten gaan zelfs in op de medicinale werking van vlees en de context daarvan binnen ayurveda – bijvoorbeeld bij de behandeling van heel specifieke ziektes.

Licht en goed verteerbaar is belangrijk

Ayurveda zegt dat – als je vlees eet – zorg er dan voor dat het licht(er) verteerbaar is. Neem de lichtere vormen van vlees. Bereid het vlees goed met marinade en specerijen. De meeste voorkeur gaat in ayurveda uit naar kip, wild en geitenvlees – als het gaat om een regelmatig eten van een stukje vlees.

Vlees en de geest

Vlees wordt gezien als relatief ‘tamasisch’. Dat wil zeggen: het maakt de geest zwaar en loom, en het vermindert helderheid van geest – ook op spiritueel gebied. Vandaar dat minder of geen vlees wel een streven is, maar geen must. Als je door de bril van ayurveda kijkt naar de gezondheid van de gehele wereld, is een vermindering van vleesconsumptie zeer belangrijk – het leidt tot minder vervuiling van de atmosfeer en tot minder schade aan de aarde. Dieren verdienen bovendien ten alle tijden respect.

Ayurveda: biologisch – logisch toch!

De moderne vleesconsumptie bestaat veelal uit niet biologisch vlees. Door de veelvuldige toepassing van pesticiden bij de teelt van (plantaardig) veevoer, de grote hoeveelheden antibiotica die melk- en slachtdieren krijgen, en het feit dat dieren zich aan het eind van een natuurlijke etensketen bevinden, is er extra gevaar verbonden aan het consumeren van melkproducten en vlees van niet biologische aard.

De opstapeling van gifstoffen kan in deze substanties nog hoger zijn dan in plantaardige voeding. Vlees kan – ook volgens ayurveda – voor mensen een goede en ondersteunende vorm van voeding zijn, maar dan moet het vlees voor zover mogelijk onbelast zijn en van dieren zijn die uit een zoveel mogelijk natuurlijke omgeving komen. Biologisch heeft tien keer de voorkeur dus!

Over De Yogadokter

Of het nu hoofdpijn is, stress of huidverzorging – Yogadokter Coen van der Kroon geeft praktische tips aan de hand van yoga en ayurveda. Hij laat zien dat deze wetenschappen, die duizenden jaren oud zijn, nog altijd actueel zijn en praktisch toepasbaar.