Yogisan presenteert: de Yogadokter over vata dosha.

Wat is vata dosha?

Vata dosha is – in ons lichaam – de biologische manager van beweging en transport. Vata werkt daarbij met de elementen lucht en ruimte (of ether). Vata-eigenschappen zijn droog, veranderlijk, beweeglijk, licht, koud, subtiel, snel en indringend. Iedere eigenschap kent in ayurveda een tegenhanger, en die tegenhanger kan worden ingezet om verstoringen weer in balans te krijgen. Dat klinkt misschien erg simpel, maar vaak werkt het ook zo eenvoudig als het klinkt. Als je het ‘koud’ hebt, bijvoorbeeld, ga je op zoek naar iets dat ‘warm’ is: warme kleding, iets warms om te eten of te drinken, een verwarming, enzovoorts.

Vata zetelt met name in de dikke darm en verder in de onder­buik, handen en voeten, beenderen, dijen, huid en oren. Het bewegende aspect van Vata omvat de mentale, vocale en fysie­ke bewe­gingsprocessen zoals geestelijke activiteit, gees­telij­ke processen, algemene levensenergie, de motoriek van het li­chaam, het spier-, hormoon- en zenuwstelsel, de ademha­ling, de bloedsomloop, de spijsvertering, de vruchtbaarheid en de zintuiglijke waarneming.

Regelmaat en goede ‘behaaglijke’ en verwarmende voeding en leefstijl zijn belangrijk om deze biologische manager goed te ondersteunen, of weer in evenwicht te brengen wanneer hij verstoord is geraakt.

Over De Yogadokter

Of het nu hoofdpijn is, stress of huidverzorging – Yogadokter Coen van der Kroon geeft praktische tips aan de hand van yoga en ayurveda. Hij laat zien dat deze wetenschappen, die duizenden jaren oud zijn, nog altijd actueel zijn en praktisch toepasbaar.