“Koffie, koffie, lekker bakkie koffie…” Oh, wat zijn we collectief verzot op ons bakkie. Bijna iedereen drinkt het en een hele samenleving is erop gebouwd. Gezellig zeker, maar gezond? Wat zegt de ayurveda over het drinken van je bakje troost? Yogadokter Coen van der Kroon legt uit. 

De hipsters hebben in de laatste jaren een hele nieuwe koffiecultuur uit de grond gestampt: het drankje is o-zo hip en volgens sommigen misschien ook wel heel gezond. Het zit immers vol met antioxidanten?

‘Een substantie is nooit of goed of slecht in de ayurveda’

Ayurveda over koffie

Hoe gezond is koffiedrinken nu? Voor wie is het goed en voor wie niet? Op die vragen heeft ayurveda een antwoord. Vanuit ayurveda is welke substantie dan ook nooit of goed of slecht. Je moet het in de juiste context zien. En dus eerst kijken naar de eigenschappen van de substantie zelf.

Koffie, lekker bakkie koffie!
Mmmmm!

Een eigenschap van koffie is beweeglijkheid

Je zou het niet denken, maar koffie is ‘beweeglijk’ – zegt ayurveda. Ze verwijzen hier naar een eigenschap van koffie. En wie wel eens veel of heel sterke koppen drinkt, kan het weten: je praten en denken wordt soms meer ‘beweeglijk’, je stoelgang wordt meer ‘beweeglijk’, je transpireren wordt meer ‘beweeglijk’, enzovoorts. Koffie zet dingen in beweging, en dat is prettig – zeker in een land waar door weer en klimaat alles langzaam en zwaar kan voelen. Maar teveel beweging kan nerveus maken, kan slapeloos maken, en kan de spijsvertering verstoren. En is zeker niet goed voor zogenaamde vata menstypen die van zichzelf al zoveel beweging in hun donder hebben.

Heb je het olielaagje in koffie al gezien?

Het olielaagje op koffie

Heb je wel eens van de zijkant over een kopje zwarte koffie gekeken? Dan zie je zo’n dun laagje veelkleurige olie, die bijna op benzine lijkt. Dat bevestigt de eigenschap ‘licht olieachtig’ van koffie, zoals ayurveda aangeeft. Dit is ook een eigenschap van de pitta dosha in ons lichaam.

Pitta dosha kan door teveel hiervan uit evenwicht raken en pitta klachten gaan veroorzaken: brandend maagzuur, geïrriteerdheid in het algemeen, en soms zelfs heel losse ontlasting. Dus ook hier: voorzichtig met teveel ervan – zeker als je deze klachten herkent na het drinken van koffie.

Nog een bakje drinken?

Volgens ayurveda is een enkel kopje koffie af en toe geen probleem, maar veel koffie drinken is verstorend voor het zenuwstelsel en kan de maag irriteren. Vata en pitta typen kunnen de koffie vaak beter laten staan, of hooguit één kopje per dag nemen. Als, dan beter met wat melk en wat (een mespuntje) cardamompoeder erin – cardamom neutraliseert wat van de irriterende eigenschappen van koffie. Kapha typen kunnen koffie wat beter verdragen dan anderen, en af en toe kan het hen juist helpen in beweging te komen!

kies voor biologische, fair-trade-geproduceerde koffie

Biologische of bespoten

Ja, koffie bezit ook goede antioxidanten: het is een tropische plant met sterk werkende stoffen erin. Maar als je het neemt, zorg dan voor ‘schone’ en dus biologische. Niet-biologische koffie zit vaak onder de bestrijdingsmiddelen en die zijn zeker niet goed, voor niemand. Ook chemische bewerking van niet-biologische koffie in het productieproces kan koffie tot een storend product maken. Verder: koffiebonen worden vaak in arme landen geproduceerd, en aan uitbuiting hebben we niets in deze wereld: als het kan dus ook graag fair trade!

Over De Yogadokter

Of het nu hoofdpijn is, stress of huidverzorging – Yogadokter Coen van der Kroon geeft praktische tips aan de hand van yoga en ayurveda. Hij laat zien dat deze wetenschappen, die duizenden jaren oud zijn, nog altijd actueel zijn en praktisch toepasbaar.