Wat is jouw ware natuur? Yogisan presenteert: de Yogadokter over kapha dosha.

Wat is kapha dosha?

Naast vata en pitta is kapha de laatste van de drie dosha’s. In de ayurveda wordt deze dosha beschouwd als een samenwerking tussen de elementen water en aarde. Kapha zorgt voor het bottenstelsel, de voortplan­ting en het immuniteitssysteem, en vormt de lichaamsweefsels.

Kapha-eigen­schap­pen zijn: zwaar, zoet, olieachtig, stand­vastig, langzaam, kleverig, koud en zacht. Houdt deze kwaliteiten van kapha altijd goed in gedachten, ze zijn zeer belangrijk en behulpzaam bij het onderkennen van de ware natuur van iemand.

Mensen met deze dosha zijn over het algemeen rustig, behulpzaam en liefdevol. Ze hebben een sterke bouw en beschikken over uitstekend uithoudingsvermogen. Grote, zachtaardige ogen, een soepele huid en dik haar zijn andere karakteristieken.

de dosha's: vata, pitta, kapha
de dosha’s, of verschillende menstypen in de ayurveda

Waar zit kapha?

De plaatsen waar kapha in het lichaam is gelokaliseerd, zijn de maag, de borst, het hoofd, het lichaamsvet en de gewrichten. Kaphatypen zullen de neiging hebben relatief meer klachten in deze gebieden te ontwikkelen.

Keep it warm!

Hoofd en keel en voorhoofdsholten zijn bijzonder belangrijk: het is het overstroomgebied van kapha in maag en longen. Vandaar dat teveel kapha tot verkoudheid in het hoofd kan leiden. Of gewoon tot teveel slijm in keel en neusholten.

Warmte, beweging, stimulatie en soms ook echt ‘opjagen’ – qua leefstijl – en pittige en lichte (maar wel hoogwaardige) voeding zijn de remedies om deze manager goed te ondersteunen, of weer in evenwicht te brengen wanneer hij verstoord is geraakt.

Over De Yogadokter

Of het nu hoofdpijn is, stress of huidverzorging – Yogadokter Coen van der Kroon geeft praktische tips aan de hand van yoga en ayurveda. Hij laat zien dat deze wetenschappen, die duizenden jaren oud zijn, nog altijd actueel zijn en praktisch toepasbaar.