Ben jij een vata menstype? Waar kun je dit aan zien? En wat betekent dit? Yogisan presenteert: de Yogadokter over het menstype vata in de ayurveda.

Wat zijn de eigenschappen van de vata-basisconstitutie?

Vata-eigenschappen zijn droog, veranderlijk, beweeglijk, licht, koud, subtiel, snel en indringend. Houd deze kwaliteiten altijd goed in gedachten, ze zijn zeer belangrijk bij het onderkennen van de ware natuur van iemand.

Iemand met deze constitutie heeft een snelle polsslag. Ook heeft hij een lage lichaamstemperatuur, slaapt licht en droomt vaak over reizen en vliegen. Zijn of haar postuur is smal en vaak te kort of te lang. Verder heeft hij of zij een dunne en droge huid, met het haar donker en droog. Ogen zijn klein, droog en licht­gevoelig en de stem hoog. De spijsvertering is onregelmatig met harde, donkere ontlasting. De interesse in seks is wisselend, intens, en vaak kort van duur.

Geestelijk is dit menstype zeer actief, vitaal, enthousiast, vol le­vens­lust, praterig en lacherig, hij/zij neemt snel initiatieven, maar vergeet ze ook weer snel. Hij/zij kan heel goed meerdere activi­teiten tegelijkertijd ondernemen.

Een vata-persoon leeft vanuit een idealistisch standpunt, ontwikkelt steeds nieuwe ideeën, maar is vaak niet geschikt om ze uit te werken en werkt ook niet graag volgens strakke schema’s. Zijn of haar korte-termijn-geheugen is goed, lange-termijn-geheugen echter niet. Dromen zijn vaak chaotisch of gaan vaker dan bij andere typen over vliegen, angst en zorgen.

vata
Deze constitutie werkt veel met lucht en ruimte

Gemengde typen

In de praktijk blijkt, zoals eerder besproken, dat de meeste mensen een zogenaamd dubbeltype zijn. Er zijn dan twee min of meer gelijk overheersende dosha’s in de basisconstitutie terug te vinden. Vaak is daarbij een van de twee net iets meer vertegenwoordigd dan de ander.

Vandaar de aanduiding met vata-pitta-type of pitta-vata-type. Het is daarom belangrijk om met een heldere observatie te werk te gaan. Of het nu gaat om vata-pitta-kapha vragenlijstjes om de constitutie uit te vinden, of om gezichtsdiagnose, of om polsdiagnose, of om welke vorm van diagnose of analyse dan ook.

Elders op de Yogisan-website kun je een van die genoemde vata-pitta-kapha vragenlijstjes vinden. Daar zal waarschijnlijk duidelijk worden dat het niet altijd makkelijk is dergelijke vragenlijstjes objectief en eenduidig in te vullen. Daar komt de kunst van en ervaring met ayurveda om de hoek kijken!

kijk ook naar de yogadokter over vata dosha

 

Over De Yogadokter

Of het nu hoofdpijn is, stress of huidverzorging – Yogadokter Coen van der Kroon geeft praktische tips aan de hand van yoga en ayurveda. Hij laat zien dat deze wetenschappen, die duizenden jaren oud zijn, nog altijd actueel zijn en praktisch toepasbaar.