Ben jij een pitta menstype? Waar kun je dit aan zien? En wat betekent dit? Yogisan presenteert: de Yogadokter over het menstype vata in de ayurveda.

Wat zijn de eigenschappen van de pitta-basisconstitutie?

Pitta-eigenschappen zijn: heet, beetje olieach­tig, scherp, vloei­baar, zurig, licht, bevochti­gend. Houdt deze kwaliteiten van pitta altijd goed in gedachten. Ze zijn zeer belangrijk en behulpzaam bij het onderkennen van de ware natuur van iemand.

Het postuur van een pitta-persoon is klein tot normaal. Fysiek is hij of zij middelmatig sterk en transpireert snel. Zijn of haar lippen en handpalmen zijn rood van kleur. Het haar groeit langzaam en is vroeg grijs, de ogen zijn klein en beweeglijk.

Een pitta-type is intelligent, heeft een diep inzicht in persoon­lijke en zakelijke situaties en kan daardoor een goed zaken­mens zijn. Hij of zij heeft een goed geheugen, is enthousiast.  heeft een warm hart, is charmant, denkt helder en ordelijk en spreekt duidelijk. Dit type neemt gemakkelijk be­slis­sin­gen en is daar standvastig in.

Hij heeft verantwoordelijk­heidsgevoel en is daarom geschikt voor verantwoordelijke posten in de samenleving. De spijsvertering is sterk, hij eet veel en regelmatig en houdt van koud eten. Hij heeft een goede lichaamstemperatuur en een matige interesse in seksualiteit. Hij droomt vaker dan anderen over bijvoorbeeld goud, rijkdom en succes.

Pitta dosha is de manager van omzetting en metabolisme
Deze dosha werkt met water en vuur om vertering te regelen

Gemengde basisconstitutie

In de praktijk blijkt, zoals eerder besproken, dat de meeste mensen een zogenaamd dubbeltype zijn, d.w.z. dat er twee min of meer gelijk overheersende dosha’s in de basisconstitutie terug te vinden zijn. Vaak is daarbij een van de twee net iets meer vertegenwoordigd dan de ander.

Vandaar de aanduiding met vata-pitta-type of pitta-vata-type. Het is daarom belangrijk om met een heldere observatie te werk te gaan. Of het nu gaat om doshatest om de constitutie uit te vinden, of om gezichtsdiagnose, of om polsdiagnose, of om welke vorm van diagnose of analyse dan ook.

Elders op de Yogisan website kun je een van die genoemde vata-pitta-kapha vragenlijstjes vinden. Daar zal waarschijnlijk duidelijk worden dat het niet altijd makkelijk is dergelijke vragenlijstjes objectief en eenduidig in te vullen. Daar komt de kunst van en ervaring met ayurveda om de hoek kijken!
kijk ook naar de yogadokter over pitta dosha

Over De Yogadokter

Of het nu hoofdpijn is, stress of huidverzorging – Yogadokter Coen van der Kroon geeft praktische tips aan de hand van yoga en ayurveda. Hij laat zien dat deze wetenschappen, die duizenden jaren oud zijn, nog altijd actueel zijn en praktisch toepasbaar.