Ben jij een kapha menstype? Waar kun je dit aan zien? En wat betekent dit? Yogisan presenteert: de Yogadokter over het menstype kapha in de ayurveda.

Wat zijn de eigenschappen van de kapha-basisconstitutie?

Kapha-eigen­schap­pen zijn: zwaar, zoet, olieachtig, stand­vastig, langzaam, kleverig, koud en zacht. Houdt deze kwaliteiten van pitta altijd goed in gedachten, ze zijn zeer belangrijk en behulpzaam bij het onderkennen van de ware natuur van iemand.

Het lichaam van een kapha-type is stevig, soepel en krachtig. Hij of zij is een beetje traag in zijn of haar bewegingen en heeft de neiging tot dik worden. Hij is sterk, heeft uithou­dingsvermogen. Hij houdt van de liefde en is ook geliefd bij het anderen. Het spijsverteringsvuur is laag, hij eet weinig en langzaam. Ook heeft het kaphatype weinig nodig. Dat is omdat hij de voe­dingsstoffen goed opneemt en gemakkelijk een maaltijd kan overslaan. Zijn haren zijn dik en stevig, de huid soepel, glanzend, zacht en koel.

Geestelijk is hij evenwichtig, standvastig, intelligent, neemt langzaam op, maar onthoudt alles echter goed; hij heeft een goed geheugen. Hij is vriendelijk, oprecht, serieus, liefdevol, sociaal vaardig. Hij besluit langzaam, maar zeker. Hiij slaapt lang en diep, en droomt vaker dan andere typen over romantiek, water en emoties.

Kapha
Kapha-dosha

Gemengde basisconstitutie

In de praktijk blijkt, zoals eerder besproken, dat de meeste mensen een zogenaamd dubbeltype zijn, d.w.z. dat er twee min of meer gelijk overheersende dosha’s in de basisconstitutie terug te vinden zijn. Vaak is daarbij een van de twee net iets meer vertegenwoordigd dan de ander. Vandaar de aanduiding met vata-pitta-type of pitta-vata-type. Het is daarom belangrijk om met een heldere observatie te werk te gaan, of het nu om vata-pitta-kapha vragenlijstjes om de constitutie uit te vinden gaat, of om gezichtsdiagnose, of om polsdiagnose, of om welke vorm van diagnose of analyse dan ook.

Elders op de Yogisan website kun je een van die genoemde vata-pitta-kapha vragenlijstjes vinden. Daar zal waarschijnlijk duidelijk worden dat het niet altijd makkelijk is dergelijke vragenlijstjes objectief en eenduidig in te vullen. Daar komt de kunst van en ervaring met ayurveda om de hoek kijken!

kijk ook naar de yogadokter over kapha dosha

Over De Yogadokter

Of het nu hoofdpijn is, stress of huidverzorging – Yogadokter Coen van der Kroon geeft praktische tips aan de hand van yoga en ayurveda. Hij laat zien dat deze wetenschappen, die duizenden jaren oud zijn, nog altijd actueel zijn en praktisch toepasbaar.