Het kan je op vervelende momenten overvallen: brandend maagzuur. Yogadokter Coen van der Kroon legt uit wat brandend maagzuur is, wat de oorzaak ervan is, en wat je ertegen kunt doen.

Wat is brandend maagzuur?

Brandend maagzuur in de eerste plaats zeurend en vervelend. Het is een gevolg van overmatige maagzuuractiviteit, wat resulteert in een brandend gevoel in de maag en het gebied achter het hart en in sommige gevallen in het opstoten van maagzuur en een zure smaak in de mond.

Hoe wordt brandend maagzuur veroorzaakt?

Een van de belangrijkste oorzaken van brandend maagzuur is indigestie. Indigestie is een algemene term voor een oncomfortabel gevoel in maag- en borstgebied, gewoonlijk als gevolg van te snel eten of van het eten van te vet, te machtig of te pittig gekruid eten. Consumptie van alcohol, cafeïne of roken en intense emoties kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van indigestie.

Brandend maagzuur is een veelvoorkomende klacht. Een jachtige leefstijl, slechte eetgewoonten en stress dragen bij aan het veel voorkomen van deze klacht. Maar ook zonder deze factoren kan deze aandoening zich voordoen: het is in principe een typische pittaklacht waarbij met name de pitta-kwaliteit zuur teveel aanwezig is en uit balans. Dit veroorzaakt het brandende gevoel en in sommige gevallen leidt het ook tot maagzweren.

Helpen zuurblokkers?

Er zijn verschillende reguliere medicijnen op de markt die de symptomen van brandend maagzuur helpen verlichten. Deze zogenaamde zuurblokkers hebben een sterke werking, maar doen weinig aan de oorzaak. Voor de farmaceutische industrie een booming business: het is de verkoopklapper nummer één op de markt van snel en veel verkopende medicijnen. Dat geeft trouwens ook aan hoeveel mensen last hebben van brandend maagzuur!

Welke ayurvedische oplossingen voor brandend maagzuur zijn er?

Vaak gaat brandend maagzuur gepaard met indigestie. Een tijdige en goede behandeling van brandend maagzuur is belangrijk, om een gastritis of maagzweren te voorkomen. De ayurvedische behandeling van brandend maagzuur richt zich op dieet, leefstijl en kruiden- en mineralenremedies.

 1. Leefstijl
  Verminder stress en vermijdt pitta provocerende omstandigheden (werken onder de hete zon, sterk competitieve omgeving, etc.). Zorg voor een leefstijl die leidt tot een goede spijsvertering, en voorkom indigestie door stress en irritatie.
 2. Dieet/voedingsgewoonten
  Volg een strikt neutraal anti-pitta dieet. Vermijdt alles wat scherp, heet/pedis, gefermenteerd of zuur is. Neem kleine en regelmatige maaltijden en vermijdt teveel eten met indigestie als gevolg. Melk kan zeer rustgevend op de maagslijmvliezen werken. Ghee is goed voor de maag, werkt beschermend en stimuleert een evenwichtige spijsvertering.
 3. Kruiden en andere remedies
  De volgende ayurvedische remedies zijn goede zuurblokkers, o.a. door het natuurlijke calcium dat zij bevatten:

  • shankha bhasma – een mineralenremedie gemaakt van schelppoeder (neutraliseert zuur)
  • praval pisthi – een mineralenremedie gemaakt van rood koraalpoeder (neutraliseert zuur)

De volgende kruiden bevorderen herstel, aanwas en bescherming van de slijmvliezen in de maag:

  • amalaki
  • yasthimadhu
  • shatavari
  • ashwagandha

Over De Yogadokter

Of het nu hoofdpijn is, stress of huidverzorging – Yogadokter Coen van der Kroon geeft praktische tips aan de hand van yoga en ayurveda. Hij laat zien dat deze wetenschappen, die duizenden jaren oud zijn, nog altijd actueel zijn en praktisch toepasbaar.