De massage is een belangrijk onderdeel van de ayurveda. Welke functie heeft de massage in de ayurveda? Wat is de rol van olie bij de behandeling? En hoe kan deze je helpen in balans te komen? Yogadokter Coen van der Kroon vertelt je alles over de ayurvedische massage.

Ayurvedische oliemassage

Oliemassage wordt in ayurveda ook wel sneha genoemd en die term betekent o.a. ‘liefde’ of ‘tederheid’. Het contact van de huid met warme olie werkt in op ieders gevoel van welbehagen en geborgenheid. Specifieke ayurvedische massagebewegingen helpen bovendien bij het reguleren van de energiestromen in het lichaam en het afvoeren van afvalstoffen. Verder helpen natuurlijke ayurvedische oliën het luchtelement (van vata dosha) in het lichaam weer tot rust te brengen.

Olie en vata dosha

Olie heeft bij alle kwaliteiten die tegengesteld zijn aan de kwaliteiten van vata dosha. Vata dosha wordt in ayurveda wel de ‘koning van de doshas’ genoemd: vata dosha doet belangrijk werk in ieders lichaam, maar kan door de ‘vluchtigheid’ ervan ook makkelijk verstoord raken.

Eenmaal verstoord kan vata dosha tot allerlei problemen leiden, zowel lichamelijk als geestelijk. Vandaar dat is ayurveda heel veel aandacht gegeven wordt aan het in balans houden van vata. Iedere dag weer, elk seizoen weer. En de belangrijkste methode daarbij: de inzet van oliën en vetten. Vandaar dat binnen ayurveda de massage met olie zo belangrijk is!

Ayurvedische massage
Ayurvedische massage

Verschillende vormen

Oliemassage wordt in ayurveda meestal abhyanga genoemd. Abhyanga betekent eigenlijk gewoon ‘olie aanbrengen op het lichaam’. Dat kan je op verschillende manieren doen. Je kunt jezelf eenvoudig weg in de olie zetten: een goede ayurvedische olie nemen, beetje opwarmen en aanbrengen op de huid. Tien minuutjes in laten trekken en daarna warm douchen of een warm bad nemen. Of een ander de massage laten doen, en dan kan er meer tijd aan je besteed worden.

Een ervaren ayurvedische masseur kan de vorm van de massage aanpassen aan wat er nodig is voor jou. Zo is er een vata kalmerende massage, een pitta regulerende massage, en een kapha verlagende massage. Ok zijn er vata, pitta en kapha verlagend oliën op de markt.

Praktische voordelen van een oliemassage

De voordelen van een ayurvedische massage met olie worden in de klassieke boeken als volgt omschreven:

  • het heeft een verjongende werking op lichaam en geest
  • het heeft een versterkende werking op de lichaamsweef­sels (dhatu’s)
  • het geeft een goede kleur aan de huid
  • het verhoogt het immuunsysteem, waardoor oliemassage een preven­tieve werking heeft
  • het voert de fysieke vermoeidheid van de dag af
  • het vermindert slapeloosheid
  • het geeft de huid een mooie kleur

Over De Yogadokter

Of het nu hoofdpijn is, stress of huidverzorging – Yogadokter Coen van der Kroon geeft praktische tips aan de hand van yoga en ayurveda. Hij laat zien dat deze wetenschappen, die duizenden jaren oud zijn, nog altijd actueel zijn en praktisch toepasbaar.