Yogisan presenteert: de Yogadokter over ayurveda. Wat is ayurveda? Wat zijn dosha’s?

Wat is ayurveda?

Ayurveda is een oude wetenschap die gaat over gezondheid en levensenergie. Het is een universeel systeem, vandaar dat het ook hier in het westen zo gemakkelijk aan populariteit wint. Je hoort en ziet het woord steeds vaker. Maar wat is ayurveda nu precies? Waar staat het voor? En wat betekenen nu precies die drie ‘dosha’s’ – vata, pitta en kapha – waarover in ayurvedische teksten altijd wordt gesproken, bekend van bijvoorbeeld vata-thee, pitta-thee en kapha-thee?

In dit introductiefilmpje wordt op die vragen een antwoord gegeven. Ayurveda staat niet alleen voor een ingewikkelde vorm van natuurgeneeskunde, maar tegelijkertijd ook voor een gezondheidsleer die voor iedereen op eenvoudige wijze toe te passen is. Ook in een modern en westers leven. Letterlijk betekent het ‘kennis van het leven’. Het gaat hier om ‘kennis’ die erop gericht is niet alleen lichamelijke gezondheid te ondersteunen, maar vooral ook ons totale welzijn.

‘Ayurveda is de leer van een lang en gelukkig leven’

Volwaardige wetenschap

Ayurveda staat bekend als een geneeskundig systeem. De ayurvedische geneeskunde is een ware wetenschap op zichzelf. Ze is als zodanig erkend door de Wereld Gezondheid Organisatie. Een studie in die geneeskunde betekent in India een meer dan 5-jarige academische studie aan een universiteit. Net zo lang dus als reguliere geneeskunde!

Maar ayurveda is veel meer dan alleen geneeskunde: het is vooraleerst een prachtige ‘leer van lang en gelukkig leven’, zoals het ook wel vertaald wordt. Aan die leer liggen eenvoudige en universele principes ten grondslag. De Yogadokter zal in zijn video’s juist op die basisprincipes wat nader ingaan. Deze kunnen eenvoudig door iedereen met succes worden toegepast in de dagelijkse praktijk, ook in een modern en Westers leven.

Over De Yogadokter

Of het nu hoofdpijn is, stress of huidverzorging – Yogadokter Coen van der Kroon geeft praktische tips aan de hand van yoga en ayurveda. Hij laat zien dat deze wetenschappen, die duizenden jaren oud zijn, nog altijd actueel zijn en praktisch toepasbaar.

Coen van der Kroon werd opgeleid in de Griekse en Latijnse klassieke talen en culturen. Via zijn masterscriptie trok hij de vergelijking tussen oud-Griekse- en ayurvedische geneeskunde. Hier begon zijn passie voor ayurveda. Sindsdien wijdt Van der Kroon zijn tijd aan de ayurveda en haar missie van ziektepreventie. Dat doet hij via publicaties, interviews en het doceren aan de The Academy of Ayurvedic Studies (AAS) die hij in 2005 oprichtte. Coen van der Kroon zal voor Yogisan artikelen schrijven over yoga en ayurveda, en als De Yogadokter praktisch advies geven.
DELEN