Welke menstype ben jij? Vata? Kapha? Pitta? Of is jouw constitutie een combinatie? En wat betekent dat? Yogisan presenteert: de Yogadokter over de menstypes in de ayurveda.

De menstypes volgens de ayurveda

In ayurveda wordt wel gezegd: dat is een vata-type, die andere persoon is een pitta-type, en weer iemand anders is een kapha-type. Of iemand is een pitta-vata-type, enzovoorts. Wat betekent dit nu? Hoe bepalen we welk type wij naar volgens ayurveda zijn? Wat betekent dat voor onze gezondheid of voor onze neigingen naar bepaalde aandoeningen en verstoringen? Wat voor rol spelen vata, pitta en kapha bij de invloed die weer, landschap, klimaat, voeding, enzovoorts, op ons hebben?

ayurveda gaat ervan uit dat iedereen met een bepaalde basisconstitutie geboren wordt

Dat brengt ons bij een belangrijk punt: ayurveda gaat ervan uit dat iedereen met een bepaalde basisconstitutie geboren wordt. Dat is het standaardprogramma waar we het in dit leven mee moeten doen. Volgens ayurveda is er dus een vata-menstype, een pitta-menstype, en een kapha-menstype en een zeker aantal mengtypes, zoals hierboven al aangegeven.

De Yogadokter: ayurveda en de menstypes en de constitutie
Welke boom ben jij? (De Yogadokter: ayurveda en de menstypes en de constitutie)

Wat betekent je constitutie?

Je basisconstitutie is niet beperkend bedoeld: een menstype geeft ook aan waar je sterke kanten liggen en in welke richting je talenten ontwikkeld kunnen worden. Kortom: waar onze natuurlijke mogelijkheden en beperkingen liggen. Je zou het kunnen vergelijken met verschillende bomen: een eik is een eik, en zal nooit een berk worden. Evenmin zal de eik een dennenboom kunnen worden. Dat is ook niet nodig: iedere boom heeft zijn eigen plaats, kenmerken en bijzonderheden. Iedere boom vervult zijn eigen unieke functie in de natuur.

Hetzelfde geldt voor mensen en menstypen. Een kapha-type (vergelijkbaar met een ‘stevige’ eikenboom) zal nooit een vata-type worden: het is eenvoudig weg niet haar of zijn ‘natuur’ of aard. Een vata-type (vergelijkbaar met een ‘meer fragiele’ berkenboom) zal nooit een pitta- of kapha-type worden. En een pitta-type (vergelijkbaar met de dennenboom, met zijn ‘scherpe en soms brandende’ naalden) zal evenmin een van de andere types kunnen worden. Met andere woorden: de aard van het beestje verandert niet gedurende het leven – dat is de basisopvatting van ayurveda.

Over De Yogadokter

Of het nu hoofdpijn is, stress of huidverzorging – Yogadokter Coen van der Kroon geeft praktische tips aan de hand van yoga en ayurveda. Hij laat zien dat deze wetenschappen, die duizenden jaren oud zijn, nog altijd actueel zijn en praktisch toepasbaar.