De twee hersenhelften

Door Frederieke Couvée

In onderstaande heel interessante video van een TED-TV, vertelt Dr. Jill Bolte Taylor, een Amerikaanse neurologe, over haar bijzondere ervaring. Tijdens een beroerte was haar linkerhersenhelft uitgevallen en werd ze geconfronteerd met verstoorde functies van die helft. Hoewel ze wel bij algemeen bewustzijn was, merkte ze dat ze bepaalde dingen, die vanuit die linkerhersenhelft bestuurd worden, niet meer kon. Zoals bijvoorbeeld een telefoonnummer draaien.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat de linker- en de hersenhelft samen werken, maar ieder hun eigen specifieke functies besturen. De linkerhersenhelft is praktisch en analytisch, terwijl intuïtie, emotie en creativiteit functies zijn van de rechterhersenhelft. Ofwel: de linkerhersenhelft staat in verbinding met de mannelijke en de rechterhelft met de vrouwelijke energie.

De ademhaling en de hersenhelften
De adem is via de neusgaten verbonden met de twee hersenhelften. Het linkerneusgat staat in verbinding met de rechterhersenhelft en het rechterneusgat met de linkerhersenhelft. Wanneer we op normale manier ademhaling, is altijd één van de twee neusgaten dominant. Iedere paar uur wisselt dat om. Dit is de reden dat de klassieke Yoga geschriften je aanraden om op je rechterzij te slapen: op deze manier wordt je linkerneusgat, en daarmee je rechterhersenhelft, geactiveerd. Volgens Yoga is deze helft verbonden met de Maanenergie en daarmee met  passiviteit en slaap. Andersom wordt vanuit dezelfde geschriften aangeraden om na het eten op je linkerzij te rusten. Je rechterneusgat wordt dan geactiveerd en daarmee je linkerhersenhelft, dat wordt geregeerd door de Zon. De Zon staat voor activiteit en reguleert de spijsvertering!

Ademhalingtechnieken
Vanuit dit principe zijn verschillende ademhalingtechnieken ontstaan: voel je je oververhit? Hou dan je rechterneusgat dicht en adem door het linker. Zo activeer je de verkoelende Maanenergie van je rechterhelft. Ontbreek het je aan focus? Houdt dan je linkerneusgat dicht om de stimulerende Zonne-energie van je linkerhersenhelft te activeren. En voor een optimale balans, kun je dagelijks Nadi Shodanam doen, een pranayama waarbij je bewust de twee hersenhelften met elkaar in balans brengt!

Google Authorship for Frederieke Couvee


Jill Bolte Taylor