De herfst … het seizoen van verstilling

Door Frederieke Couvée

Officieus was ‘ie al een tijdje begonnen, maar officieel nu ook: de herfst! Volgens Ayurveda heeft ieder seizoen haar eigen kwaliteiten. De zomer brengt energie en passie met zich mee: een soort van laaiend enthousiasme en onstuimigheid. Ik merk het aan mezelf: in de zomer ben ik niet te stoppen, ben vol reislustige plannen en wilde ideeën, ben het liefst samen met vrienden en ga alle feestjes af. In de auto luister ik naar swingende soul of ontdek via de radio 3 de nieuwste hits.

Dan op een dag gebeurt het: het zit in de lucht, ik voel het, ik ruik het: de aankondiging van de herfst. Al vóór de blaadjes kleuren. Een diep verlangen naar rust en ruimte voor mezelf: een eenzame boswandeling of alleen op de bank met een boek.  De radio in de auto gaat over op klassiek of hij gaat helemaal uit. De herfst brengt verstilling met zich mee en een uitnodiging naar binnen.

Ook in je Yoga –sessies vind je dit terug: je lichaam, geest en ziel vragen om aanpassing. De boodschap is simpel: doe alles langzamer en in meer rust. In de herfst voeren de elementen Ether en Lucht een competitie met elkaar en het is aan jóu welke van de twee de overhand krijgt. Teveel Lucht kan leiden tot onrust, chaos en verwarring en brengt gezondheidsklachten met zich mee. Wanneer je zorgt voor voldoende gronding, kan Ether je spirituele verdieping brengen.

Sta vroeg op en mediteer wat langer. Blijf je favoriete asanas doen, maar doe ze trager en wees je extra bewust van je ademhaling. Zet je duim en wijsvinger stevig in je mat tijdens De Hond voor extra gronding. zorg voor een lange Shavasana en laat je dragen door Moeder Aarde.

Voel de vrede in jezelf en glimlach. Namasté!

Google Authorship for Frederieke Couvee