Meditatiemuziek: de 5 beste albums

Ben jij op zoek naar muziek voor bij je meditatie, of yoga? Bekijk hier de beste meditatie muziek en new age-muziek; verkrijgbaar online, of voor een habbekrats bij de platenzaak. En lees meteen ook waarom we meditatiemuziek eigenlijk afraden.

Muziek biedt troost, geeft energie en inspiratie. Muziek kan ook bij het mediteren helpen om de sfeer te zetten en omgevingsgeluiden uit te sluiten. Op die manier dragen de klanken bij aan je ontspanning. Voor je yogapractice kan het om de zelfde redenen prettig zijn om muziek, liefst niet te luid, af te spelen.

Taboe of toegevoegde waarde?

Het is goed om te beseffen dat het van oorsprong helemaal niet zo gebruikelijk is om meditatie of yoga met muziek te combineren. ‘Meditatiemuziek’ als genre is namelijk een westerse uitvinding, niet zelden geassocieerd met behandelaars in het alternatieve circuit die ontspannende muziek afspelen op de achtergrond. Inmiddels is het genre meer algemeen geaccepteerd en ook in yogascholen of bij groepsmeditaties te horen.

Meditatie muziekMaar eigenlijk is de traditionele achtergrond bij meditatie heel eenvoudig: stilte. Soms met begeleidende klanken van klankschaal of mantra’s, in ieder geval geen harmonisch bad van stem en instrumenten uit de stereo-installatie. En dat is om een eenvoudige reden: muziek helpt je misschien ontspannen, wat ook bij meditatie een bijkomend resultaat kan zijn, een ander gewenst effect van meditatie is dat het helpt om je aandacht aan te scherpen. Wanneer je je bij (eenpuntige) meditatie wilt concentreren op je ademhaling, zal muziek je hier juist van af kunnen leiden. Ook omdat muziek van zichzelf bepaalde gevoelens in ons kan opwekken, kan het een open en eerlijke introspectie verhinderen.

Iets anders is het wanneer je meditatiemuziek zelf als object neemt, in plaats van middel om tot meditatie te komen (en dus mogelijke bron van afleiding): wanneer je dit doet kun je een ongekende diepgang vinden in de klanken en een diepe staat van meditatie bereiken.

Meditatie muziek: de 5 beste albums

Dat even vooraf. Helemaal streng in de leer zijn wij (gelukkig) niet. Bovendien: echte regels zijn er niet en ook smaken verschillen, dus natuurlijk is het gebruik van muziek geen absolute taboe. Lees en luister daarom ons overzicht van de beste meditatie muziek hieronder. Geniet ervan!

N.B. hou bij YouTube rekening met eventuele (storende) advertenties; wil je ononderbroken naar de albums luisteren, dan raden we je aan om de muziek op te zoeken op een online-dienst zoals Spotify, of ouderwets in de platenzaak.

1. Tony Scott: Music for Zen Meditation and other joys

Tony Scott (1921-2007) was een Amerikaanse jazz-klarinetspeler met een sterke interesse in wereldmuziek. Scott verdiepte zich met name in Oosterse cultuur en -religie; in de jaren zestig speelde hij bijvoorbeeld muziek in een hindoetempel en verbleef hij in Japan. Dit leidde in 1964 tot het album Music for Zen Meditation and other joys, een plaat die bekend werd als het allereerste New Age-album ooit. Zwoel, subtiel, en bijna buitenaards betoverend: nog altijd een lust voor het oor!

2. Steve Hillage: Rainbow Dome Musick

Ook uit de oude doos komt het album Rainbow Dome Musick uit 1979 van de Engelse gitarist Steve Hillage (1951). De opkomst van de synthesizer in de jaren zeventig maakte een heel nieuw genre mogelijk: ambient. Deze beatloze stroming bleek bijzonder goed bruikbaar in het alternatieve circuit en als sfeermuziek voor meditatie. Een album om heerlijk bij weg te dromen. Of het je concentratie ten goede komt is de vraag, ontspannend is het zeker!

3. Laraaji: Essence

In 1987 maakte de musicerende komediant Larry Gordon, die ook samenwerkte met de bekende keyboardpionier Brian Eno, het weelderige album Essence, een sferische harmonie van klanken. Het album is ook te vinden onder de titel Universe, een remix met wat meer galm. Kom je mee op een heerlijke zweeftocht boven de wolken?

4. Aliane Radigue: Trilogie de la mort

Iets monotoner en ook minder eenvoudig weg te luisteren is Trilogie de la mort, van de Franse Eliane Radigue (1932). Radigue, die in de jaren zeventig overtuigd boeddhist werd, werkte de Tibetaanse theorie over meditatie en het bewustzijn uit tot een alomvattend meesterwerk dat ze in 1998 voltooide.

Het album is geïnspireerd op het mysterieuze Tibetaanse dodenboek, dat het proces van sterven, overgang en reïncarnatie beschrijft. Maak je borst maar nat, dit is serieuze meditatie muziek. Om te illustreren: het eerste deel, Kyema, is een klankreis door de zes staten van bewustzijn. Klinkt dat uitdagend genoeg om een zondagmiddag voor in te plannen?

5. Steven Halpern: Music for healing

De eerder genoemde meditatie muziek zul je niet zo snel in een rek bij de drogist tegenkomen; dat geldt waarschijnlijk wel voor de new age-muziek van de Amerikaan Steven Halpern. Halpern, oorspronkelijk jazzmuzikant, raakte in de jaren zestig geïnteresseerd in de helende eigenschappen van muziek en begon in 1969 zijn carrière als new age-muzikant. Inmiddels heeft hij miljoenen albums verkocht en MTV noemde hem zelfs ‘de enige echte new age-artiest’. Het album Music for healing is vooral exemplarisch voor zijn stijl: veelzijdig, uitgekookt en strak geproduceerd.

Meer tips

We zouden dit lijstje eindeloos aan kunnen vullen. Al is het maar omdat ook andere genres, zoals klassieke muziek of zelfs dancemuziek, een meditatieve uitwerking kunnen hebben op mensen. Wil je meer, dan staat Youtube vol met meditatiemuziek, en ook op Spotify vind je een veelzijdige lijst van liedjes. Veel plezier! En oh ja: heb jij tips? Laat het ons weten via onze Facebookpagina.

Erik van den Berg is tekstschrijver en eindredacteur van Yogisan.nl. Erik werkt sinds 2008 als redacteur bij de VPRO. Of het nu de roots van de westerse yoga is, ayurvedische wondervruchten, of tantratempels in Tibet: zijn brede interesse is drijvende kracht achter al zijn artikelen. Hij wil bezoekers van Yogisan meenemen langs onontdekte plekken in de wereld van yoga, ayurveda en mindfulness.