De 5 mooiste mantra’s

Mantra’s zijn als een medicijn voor de ziel. Een mantra is meer dan een klank, reeks klanken of woorden. Ze kunnen diep in je systeem resoneren en rust, positiviteit of inspiratie geven. Dit zijn volgens ons de vijf mooiste mantra’s.

‘Mantra: Dat wat onze geest beschermt’

Wat zijn mantra’s?

Mantra’s zijn gebeden die sinds duizenden jaren worden gezongen, gezegd, gepreveld of zelfs gedacht, met name in het boeddhisme en hindoeïsme. Ze kunnen bestaan uit woorden, klanken of een combinatie. Mantra’s komen oorspronkelijk uit India, waar ze in de heilige taal het Sanskriet werden gericht aan verschillende goden en goddelijke aspecten. In het Sanskriet wordt ‘Man’ vertaald met gedachten en ‘tra’ betekent bescherming. De oorspronkelijke betekenis van het woord wordt daarom beschouwd als ‘dat wat onze geest beschermt’.

Er zijn ontelbaar veel mantra’s: er zijn helende mantra’s, mantra’s voor devotie, om feest te vieren, enzovoort. Sommige hebben geen letterlijke betekenis, maar dienen slechts als klank om een sfeer neer te zetten. De kracht van herhaling is daarbij heel belangrijk: een beetje boeddhist of hindoe vult zijn dag met het reciteren van één specifiek mantra, dat kan dus al gauw oplopen tot duizenden keren per etmaal.

De kracht van taal

Klank en taal zijn trilling, een stelsel van resonanties waaraan wij betekenis ontlenen. Het effect van woorden kan voelbaar zijn op verschillende plaatsen in je lijf, zowel op een positieve als een negatieve manier.

Onderschat de kracht van taal daarom niet: ‘Ik kan het niet‘, ‘Ik ben niet ok‘, of ‘Het heeft toch geen zin‘ zijn net zo goed mantra’s. Ze dienen om een bepaald beeld van onszelf te bekrachtigen. Als dit beeld negatief is, dan functioneert zo’n mantra om dit beeld in stand te houden. Dit geldt dus ook voor het effect van jouw uitspraken op anderen. Het mooie is: omgekeerd is het ook waar, dus profiteer hier vooral van!

  • Een kleine oefening: als je bovenstaande ‘spreuken’ eens probeert, waar voel je ze dan? Hoe voelt dat? En wat gebeurt er als je ze verandert in iets positiefs? Even acteren of bluffen is helemaal niet erg!

Pas dus op je woorden, of nog beter gezegd door Mahatma Gandhi: je geloof bepaalt je gedachten, je gedachten bepalen je woorden, je woorden bepalen je acties en zo verder. Nu zie je dat een mantra een goede manier is om inzicht te krijgen in deze verbinding. En als het even kan ook een middel om jouw lot gunstig te beïnvloeden. Probeer dan ook een van de volgens mantra’s!

De 5 mooiste mantra’s

Welke mantra’s kunnen je helpen bij je meditaties, als je met een vol hoofd in de trein zit, of eenvoudigweg om even de verveling te vullen? Dit zijn volgens Yogisan de 5 mooiste mantra’s:

1. Ohm, aum, om

Betekenis ohm: Ohm wordt in het hindoeïsme beschouwd als de oerklank en het begin van alles; het zou de allereerste vibratie zijn, die zowel geboorte, dood als wedergeboorte omvat.

Het is dé mantra en eentje die terugkomt in vele andere: ohm (uitgesproken: “oomm“), ook wel geschreven als om en aum.

Symbool ohm mantra
Het bekende symbool van Ohm

Het chanten (ritmisch spreken of zingen) van Ohm brengt je in balans met het universum. Dit klinkt zweverig, maar is dat niet: Ohm zou een trilling geven van 432 Hertz, wat dezelfde geluidsfrequentie is als die van het heelal. De meeste moderne muziek zit een stuk hoger, op 440 Hertz. Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het effect van de mantra ohm, daarin is onder meer aangetoond dat ze het zenuwstelsel tot rust brengt.

Ohm wordt dan ook vaak gebruikt bij yoga en in meditaties, meestal aan het begin en om af te sluiten. Het is een geweldig eenvoudige manier om uit je hoofd te raken, in je lijf en om verbinding te voelen. Je intentie en intentiteit zijn bepalend voor het effect: hoe oprechter en meer vanuit je tenen, hoe bijzonderder de ervaring. Probeer het maar eens!

2. Ohm nama shivaya


Betekenis ohm nama shivaya: ‘Ik buig tot Shiva, de oppergod van verandering die het meest ware, hoogste zelf vertegenwoordigt.’

Ohm nama shivaya is een prachtige, meeslepende mantra die je in hogere sferen kan brengen. Deze mantra wordt ook wel uitgelegd als “ik eer de godheid in mijzelf” en is daarmee goed om je zelfvertrouwen mee te versterken. Zie het als een mooie herinnering dat we allemaal zijn opgebouwd uit goddelijke energie en dat we ons daar dan ook naar mogen (laten) behandelen.

3. Gayatri mantra

Betekenis gayatri mantra: “Laat ons mediteren op de glorie van de heilige, leven gevende Zon, moge hij ons begrip verlichten.”

Dit is slechts een van de vele vertalingen. De gayatri mantra of savitri mantra komt volop voor in de klassieke hindoe-geschriften en wordt veelvuldig gebruikt in rituelen, in alle lagen van de samenleving in India – en daarbuiten. Afhankelijk van de uitvoering, kan deze mantra een uitbundige of zeer ingetogen stemming veroorzaken. Speel bijgaande video af voor een wat ‘gezelliger’ versie. Ook deze mantra is zo opgebouwd dat hij magisch werkt en talloze positieve gezondheidseffecten heeft.

4. Lokah Samastah Sukhino Bhavantu

Betekenis lokah samastuh sukhino bhavantu: “Moge alle wezens overal gelukkig en vrij zijn, en moge de gedachten, woorden en acties van mijn eigen leven op enige wijze bijdragen aan die vrijheid voor allen.”

Wat een mooie intentie ligt er soms verborgen achter woorden waarvan je de betekenis niet kende! Deze mantra wordt tegenwoordig met name gebruikt als een krachtige manier om jezelf op een geweldloze manier in te zetten voor het algehele. Hij moedigt samenwerking aan, compassie en een leven in balans met de natuur, dieren en onze medemens.

5. Ohm mani padme ohm

Betekenis ohm mani padme ohm: “De parel/juweel in de lotusbloem”

Dit is de meest gebruikte mantra uit het Tibetaans boeddhisme en dient als uitnodiging aan de bodhisattva Avalokitesvara, (De bezitter van) het Juweel-Lotus. Een boddhisattva is een wezen dat naar verlichting streeft.

Ook over deze betekenis is heel lang onenigheid geweest, met name onder taalkundigen. Vooral omdat bij de verschillende onderdelen een enorme gelaagdheid is van letterlijke, symbolische en klanktechnische betekenis. Hierdoor is een vertaling in een paar zinnen vrijwel onmogelijk.

En juist die betekenis is belangrijk bij het inzetten van deze mantra, zo legt de 14e dalai lama hier uit.

Eenvoudig gezegd: of we nu vrolijk of verdrietig zijn, we kunnen de mantra ohm mani padme ohm als toevluchtshaven kiezen. Hij helpt om je emoties te transformeren naar iets positiefs.

En zo is het voor alle mantra’s: ze brengen je terug bij jezelf, geven rust, inzicht, en bieden troost en genezing. Waardevol gereedschap in deze hectische tijden!

Erik van den Berg is tekstschrijver en eindredacteur van Yogisan.nl. Erik werkt sinds 2008 als redacteur bij de VPRO. Of het nu de roots van de westerse yoga is, ayurvedische wondervruchten, of tantratempels in Tibet: zijn brede interesse is drijvende kracht achter al zijn artikelen. Hij wil bezoekers van Yogisan meenemen langs onontdekte plekken in de wereld van yoga, ayurveda en mindfulness.