De 3 coolste gadgets voor je practice

Het is misschien vloeken in de kerk, maar we zeggen het toch maar even: voor je yoga en meditatie kan technologie een ideale ondersteuning bieden. Bekijk hier de 3 meest vernieuwende gadgets van dit moment.

Natuurlijk zien we onszelf allemaal het liefst in een sober gewaad zonder poespas onder een boeddhaboom verlichting bereiken. Maar de tijden zijn veranderd: net voor het hoogtepunt stromen de meldingen alweer binnen op je telefoon en kun je je matje oprollen voor je volgende afspraak. We leven in een steeds drukkere wereld met een toenemende invloed van technologie. Hoe kan deze tech ons, behalve afleiden, ook helpen doelgerichter en efficiënter te werk te gaan in onze practice?

1. Handige hersenscanners

Meditatie meetbaar maken. Al jaren is dat de wens en bijdrage van de wetenschap bij het populariseren van vormen van aandachttraining. Diverse monniken en meditatie-pro’s hebben hun brein al onder de scanner gelegd. En keer op keer bleek uit de resultaten dat meditatie een positief effect heeft op lichaam en geest.

Dankzij de enorme toename van wearables, draagbare snufjes, is het voor de huis-tuin-en keukenbeoefenaar nu ook makkelijker om biofeedback te krijgen op de practice. Het bekendste voorbeeld is Muse, een high-techdiadeem die je hersenactiviteit meet. Niet zo gedetailleerd als in een onderzoekssituatie, maar accuraat genoeg om van te kunnen leren.

De haarband vangt met zeven sensoren je hersenactiviteit op en brengt zo een vijftal hersengolven in kaart, te zien op een gekoppeld apparaat zoals je smartphone. Hiermee kun je een beeld krijgen van het effect van je meditatie op je lichaam, of van de mate waarin je wel wat meditatie kunt gebruiken: cijfers liegen niet.

2. Slimme yogakleren

Interactieve kleding, weleens van gehoord? Ik ook niet. Net zoals een haarband kan ook je yogakleding sensoren bevatten. Zo heeft de fabrikant Wearable X de Nadi X op de markt gebracht, een yogabroek die vibreert om feedback te geven op je allignment: sta jij wel recht in de houding? Als je het moeilijk vindt om te voelen waar je niet in balans bent tijdens je (self) practice, lijkt dit me een handig hulpje. De broek kan – uiteraard – gekoppeld worden aan een app waarin alle details worden bijgehouden.

Een ander voorbeeld is Athos, een tech-kledingmerk, dat breder georiënteerd is dan alleen de yogamarkt en bijvoorbeeld ook samenwerkt met topsporters. De shirts en broeken geven live inzicht in bijvoorbeeld je spieractiviteit en hartritme. Aan de stof bevestigd zit de zogenaamde core (s), het computerbrein dat de metingen verricht. Hardcore-hardware: voor de fanatiekeling dus.

3. Hightech yogamat

De aloude yogamat was nodig aan vernieuwing toe, moeten de makers van de SmartMat hebben gedacht. Na een succesvolle Indiegogo-campagne in 2014 en volop enthousiasme in de yogawereld – ‘Dit wordt de persoonlijke instructeur uit je shavasanadromen’ – werd het wat stil rond dit project. De mat blijkt op moment van schrijven nog in ontwikkeling, omdat proefversies niet bevredigend bleken. Niet vreemd als je bedenkt dat de yogamat niet alleen feedback moet geven, maar ook opnemen, analyseren, houdingen herkennen, leren en natuurlijk delen met je netwerk. Ambitieus maar veelbelovend!

Een – al wél bestaand – alternatief in dit veld is Tera, een ‘hoogbegaafde fitnessmat’, eveneens volgepropt met sensoren. Rond, met ‘intuïtief ontwerp’ en geïntegreerde LED-lampjes die je gidsen door je practice. Met de bijbehorende app maakt deze mat een vruchtbare en flitsende yogabeoefening mogelijk.

Science fiction?

Wat dat alles je kost? Ga maar uit van honderden euro’s. Er gaat niets boven eenvoudig en natuurlijk, zul je dan wellicht denken. En je hebt eigenlijk ook gelijk. Maar een mat die meetrilt met je bewegingen, kleding die je lichaam ‘leest’ en een persoonlijke hersenscanner voor de optimale meditatie: dat is toch best wel cool?

En als je dan bedenkt dat de technologische ontwikkeling alleen nog maar sneller gaat, bijvoorbeeld door kunstmatige intelligentie, dan ben ik erg benieuwd wat science fiction voor ons in petto heeft. Wil je meer weten? Kijk bijvoorbeeld hier voor wat scenario’s.

Erik van den Berg is tekstschrijver en eindredacteur van Yogisan.nl. Erik werkt sinds 2008 als redacteur bij de VPRO. Of het nu de roots van de westerse yoga is, ayurvedische wondervruchten, of tantratempels in Tibet: zijn brede interesse is drijvende kracht achter al zijn artikelen. Hij wil bezoekers van Yogisan meenemen langs onontdekte plekken in de wereld van yoga, ayurveda en mindfulness.