In 2017 gaan we schoon slapen!

In 2017 worden de gezonde vier-uursnacks vervangen door nachtelijke schoonheidsslaapjes. Want als we de gezondheidsgeruchten moeten geloven, gaan we dit nieuwe jaar met z’n allen lekker veel en vooral góed slapen. Maak kennis met de nieuwe gezondheidstrend: clean sleeping.

In rap tempo wisselde de afgelopen jaren de ene voedingstrend de andere af. Met al die verschillende meningen en wijsheden is het steeds lastiger geworden om te bedenken wat nu echt gezond eten is. Zijn we daar nu echt zó moe van geworden dat de volgende gezondheidstrend met slapen te maken heeft?! Vast niet, maar laten we dat clean sleeping toch eens aan de binnenkant van onze ogen bekijken.

Wat houdt clean sleeping in?

Geen paniek; clean sleeping betekent niet dat je elke dag je bed moet gaan verschonen. Het komt er eigenlijk gewoon op neer dat je regelmatig een goede nachtrust krijgt. Dit houdt in dat je op tijd naar bed gaat en daadwerkelijk gaat slápen, zonder dat je slaap wordt verstoord. Slapen wordt een serieus onderdeel van onze (gezonde) leefstijl.

Waarom is goed slapen zo belangrijk?

voordelen clean sleeping

Een goede nachtrust heeft een positieve invloed op je gezondheid. Het:

 1. verbetert je geheugen
  Tijdens je slaap worden herinneringen opgeslagen.
 2. zorgt voor een betere focus
  Een slaaptekort kan bij kinderen zelfs lijden tot ADHD-achtige symptomen.
 3. resulteert in minder stress
  Slaap kan je stressniveau verlagen.
 4. draagt bij aan een gezond gewicht
  Slaap en stofwisseling worden door hetzelfde hersendeel gecontroleerd.
 5. heeft een positieve invloed op je algehele gezondheid
  Uit onderzoek blijkt dat het risico op een hartaanval toeneemt wanneer je per nacht 6 uur of minder slaapt.
 6. verbetert daarmee je dagelijkse leven
  Als je goed slaapt voel je je overdag ook beter.
 7. maakt je creatiever
  Tijdens je slaap verwerk je je emoties.

Hoe val je snel in slaap?

Leuk en aardig die aandacht voor een goede nachtrust, maar voor mensen die niet kunnen slapen zijn wat tips waarschijnlijk interessanter. Eerder deelde ik hier bij Yogisan 5 yoga-oefeningen om beter te slapen.

Wil je je slapeloze nachten en chronisch slaaptekort eens écht goed aanpakken? Coen van der Kroon deelde een uitgebreid artikel over ayurveda en slaap. Hij geeft daarin handige tips om beter te kunnen slapen.

Welterusten!

 

Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!