Hoe chakra ‘s je kunnen helpen gezond en ontspannen te worden

Wat zijn chakra’s? Waar vind je ze? En hoe verhouden ze zich tot je doshas? Lees in dit eerste deel van een tweeluik hoe deze ‘energiewielen’ in je lichaam je kunnen helpen gezond en ontspannen te worden.

In de leer die ten grondslag ligt aan yoga en ayurveda wordt verwezen naar chakra’s: een soort energiecentra of -‘wielen’ in het lichaam. Natuurlijk willen we allemaal dat die centra vol goede energie zitten, zodat we ons beter en meer ontspannen kunnen voelen. Op spiritueel gebied is nog veel meer te zeggen over chakra’s, bijvoorbeeld over de kleuren van de chakra’s – maar laten we hier eerst eens kijken hoe deze wielen draaien en jouw leven meer op rolletjes kan lopen!

Ayurveda en yoga over chakra’s

De chakra's met hun naam in Sanskriet en Engels
De chakra’s met hun naam in Sanskriet en Engels

Binnen ayurveda is er nauwelijks aandacht voor chakra’s; ze worden nergens in de oude teksten duidelijk genoemd. In yogageschriften daarentegen komen ze volop aan bod. Wat is dan de connectie tussen ayurveda en deze energiecentra? Die is te vinden via de zogenaamde vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte. Ayurveda werkt namelijk veel met deze elementen. Dit zijn ook de hoofdrolspelers in de eerste vijf chakra’s als we van onderaf beginnen, bij de aarde- of wortel-chakra.

DE VIJF ELEMENTEN (AARDE, WATER, VUUR, LUCHT EN RUIMTE) ZIJN NAUW VERBONDEN MET VIJF VAN DE ZEVEN CHAKRA’S

De vijf elementen en de chakra’s

In yoga heeft ieder van de chakra’s een naam in het Sanskriet, en impliciet is daarin de verbinding met de elementen aanwezig.

Het lijstje ziet er als volgt uit:

 1. Aarde-chakra – Mula Dhara Chakra
 2. Water-chakra – Swadisthana Chakra
 3. Vuur-chakra – Manipura Chakra
 4. Lucht-chakra – Anahata Chakra
 5. Ruimte-chakra – Vishuddhi Chakra

(en dan zijn er nog 6 & 7: Ajna Chakra en Sahasrara Chakra)

 

Iedere chakra van de vijf onderste chakras is met een element verbonden
De chakras en de vijf elementen
Chakra versus dosha: de drie dosha's en hun bijbehorende elementen, verbonden met de 7 chakra's
De drie dosha’s en hun bijbehorende elementen, verbonden met de 7 chakra’s

 

De drie doshas en de chakra’s

De drie doshas (volgens ayurveda de drie biologische managers van ons lichaam) bestaan telkens uit twee van de vijf elementen (zie bijgaande infographic):

 • Vata dosha – lucht en ruimte
 • Pitta dosha – vuur en water
 • Kapha dosha – water en aarde

Waar vind je je doshas?

Waar zitten je doshas? De doshas bevinden zich in die gebieden die precies gespiegeld zijn aan die van de chakra’s. In ayurveda worden dit de thuiszetels van deze doshas genoemd. En wel hierom:

 • Vata dosha bevindt zich in het bekkengebied. Dat is het gebied van de aarde- en water-chakra. Precies de elementen die een tegenwicht geven aan die waar vata uit opgebouwd is, lucht en ruimte. Vata heeft deze aarde- en water-energie nodig om in het bekkengebied te kunnen ‘ankeren’.
 • Pitta dosha bevindt zich in het solar plexusgebied, het gebied van de vuurchakra. Dat is middenin het lichaam, waar zich de vuurorganen bevinden (zoals lever, dunne darm en pancreas). In dit geval levert pitta zelf ook het element dat een tegenwicht biedt aan vuur: water.
 • Kapha dosha bevindt zich in maag-, long- en keelgebied, het gebied van de lucht en ruimte-chakra. Kapha verschaft met zijn water en aarde een goede vochtige omgeving om al de droogte van de inademing (prana) op te kunnen vangen. Kapha zorgt in de maag ook voor het nog vloeibaarder maken van voeding om zodoende ook daaruit prana op te kunnen nemen.

DE VATA DOSHA HEEFT HAAR ZETEL IN HET BEKKENGEBIED – VANDAAR DAT IN AYURVEDA EN YOGA EXTRA VEEL AANDACHT AAN DIT GEBIED WORDt GEGEVEN

De doshas: Vata dosha, pitta dosha en kapha dosha met hun corresponderende elementen en de plekken in het lichaam.
De doshas: Vata dosha, pitta dosha en kapha dosha met hun corresponderende elementen en de plekken in het lichaam.

Hoe ontspannen zijn jouw chakra’s?

Wanneer jouw doshas goed in evenwicht zijn, kan dat een positieve uitwerking hebben op je chakra’s. En omgekeerd: wanneer je chakra’s goed in evenwicht zijn, kunnen je doshas daar positieve effecten van ondervinden. Meer evenwicht aan beide kanten leidt tot meer ontspanning in lichaam en geest.

 • Ayurveda: via een goed evenwicht van je doshas kun je je chakra’s meer ontspannen laten draaien
 • Yoga: via de chakra’s zelf (en oefeningen op dat gebied) kun je meer ontspanning verwerven

Je doshas in balans brengen

Wil je zelf je doshas in evenwicht brengen? Dat kan op de volgende manieren:

Contact maken met je chakra’s

Heel wat informatie bij elkaar om doshas en chakra’s met elkaar te verbinden. Natuurlijk is er veel meer te ontdekken op het gebied van doshas en chakra’s. Ayurveda en yoga bieden altijd weer verdieping in hoe wij als mensen in elkaar zitten, wat betreft lichaam, geest en ziel. Van simpelweg ontspannen tot een diepgaande zoektocht naar wie we werkelijk zijn.

Wil je zelf aan de slag met je chakra’s? Kijk dan eens naar deze instructie over hoe je door yoga contact kunt maken met iedere chakra in jezelf.