Brahma Muhurta: de Tijd van God!

Door Frederieke Couvée

Wie bekend is met de Yogatradities, weet het al: de èchte Yogi staat vroeg op! In de oude Vedische geschriften staat het duidelijk beschreven: vroeg opstaan heeft vele voordelen en is een must voor diegene die een spiritueel leven wil leiden!

Volgens de geschriften zijn er verschillende perioden op een dag, die ieder hun eigen energie en kwaliteiten hebben. De periode vóór zonsopgang, wordt Brahma Muhurta genoemd. Brahma is het Sanskriet woord voor ‘God en Muhurta betekent ‘tijd of ‘uur’. Brahma Muhurta kun je dus vertalen als ‘de Tijd van God’, of ‘Goddelijke Tijd’. Brahma Muhurta kan heel precies astrologisch berekend worden, en verschuift iedere dag ongeveer een minuut, maar heel algemeen kun je zeggen dat het de anderhalf uur voor zonsopgang is.

De energie gedurende Brahma Muhurta is de meest speciale energie van de dag. Er wordt gezegd dat alle (spirituele) activiteiten, die we tijdens Brahma Muhurta uitvoeren, honderd keer meer resultaat geven dan op andere momenten van de dag. Brahma Muhurta is daarom de beste tijd voor meditatie, japa (het opzeggen van mantra’s), Yoga en het lezen van spirituele boeken. De geest is het meest helder tijdens Brahma Muhurta en ons spirituele bewustzijn het scherpst.

En er is nog een reden waarom het beter is om vroeg op te staan: wanneer we ná zonsopgang opstaan, raakt onze spijsvertering verzwakt en ontstaan afvalstoffen in ons lichaam en geest. Ken je dat? Je staat in het weekend wat later op en je voelt je vervolgens de hele dag duf. Dat zijn de afvalstoffen in je systeem!

En misschien herken je de volgende situatie ook: je gaat op reis en moet om 5 uur op. Moeiteloos kom je je bed uit en je voelt je veel wakkerder dan wanneer je normaal gesproken, rond een uur of acht je bed uit komt! Dat is Brahma Muhurta dus, die je energie en helderheid geeft! En niet alleen dat, je ervaart een bijzondere combinatie van creativiteit met daaronder een diepe stilte.

Eigenlijk zonde dus, om dwars door de Tijd van God heen te slapen!

Lees meer: Op reis met Ayurveda

Google Authorship for Frederieke Couvee