‘Carcassonne’ verkozen tot beste spiritueel reisverhaal van 2016

Het beste spiritueel reisverhaal van 2016 is bekend! Uit de tien genomineerden heeft het publiek een winnaar gekozen: het verhaal ‘Carcassonne’ door Marijcke Cauwse. Cauwe wint behalve de eer een weekend in een klooster op de Veluwe.

Van de inzendingen is ‘Carcassonne’ door Marijcke Cauwe een persoonlijk verhaal over spiritualiteit. Cauwe beschrijft een intensieve pelgrimstocht in de omgeving van het Franse kasteel Carcassonne, langs steile rotsen en de grenzen van het eigen incasseringsvermogen. Een verhaal over frèle vogellijfjes, het afzien in de brandende Franse zon en de kracht van oude symbolen, waarin de hoofdpersoon tot een belangrijk inzicht komt.

 

lees ‘carcassonne’ door marijcke cauwe

 

Beste spiritueel reisverhaal: top 3

In totaal brachten 273 mensen hun stem uit. De opzet van de verkiezing liet ruimte aan de onderlinge finalisten om hun eigen achterban te mobiliseren. Dit kan positief werken op de competitie, maar de uitslag ook vertekenen. De top 3 is volgens de jury echter een goede afspiegeling van het niveau van de verhalen. We kunnen ons dan ook uitstekend vinden in deze uitslag!

De top 3 geeft aan hoe veelzijdig spiritualiteit is en op hoeveel manieren deze ervaren kan worden:

  1. Carcassonne‘ door Marijcke Cauwe: wat is angst anders dan een slechte raadgever? 32% van de stemmen
  2. Noorwegen‘ door Chantal Kuipers: over hoe de natuur je kan helpen thuis te komen bij jezelf: 24% van de stemmen
  3. Heks‘ door Karina Deutekom: hoe een monument voor heksen in Nieuwpoort leidt tot een persoonlijke crisis: 18% van de stemmen

De overige kanshebbers scoorden tussen 0% en 10% van de stemmen. Bekijk hieronder alle resultaten:

beste spiritueel reisverhaal

Over de wedstrijd

Yogisan plaatste de schrijfwedstrijd voor het beste spirituele reisverhaal van 2016 in oktober op haar website. Deelnemers kregen tot 1 december de tijd om hun unieke ervaring op papier te zetten en mee te dingen naar de hoofdprijs: een geheel verzorgd weekend voor 2 personen in een Vedisch klooster op de Veluwe. Spiritueel weg in eigen land dus!

De redactie ontving 23 volwaardige inzendingen, waarvan er tien op de shortlist verschenen. De verhalen speelden zich onder meer af in Nederland, Zimbabwe, Mexico en Frankrijk: in alle windstreken.

 
bekijk alle verhalen

 

Erik van den Berg is tekstschrijver en eindredacteur van Yogisan.nl. Erik werkt sinds 2008 als redacteur bij de VPRO. Of het nu de roots van de westerse yoga is, ayurvedische wondervruchten, of tantratempels in Tibet: zijn brede interesse is drijvende kracht achter al zijn artikelen. Hij wil bezoekers van Yogisan meenemen langs onontdekte plekken in de wereld van yoga, ayurveda en mindfulness.