Beheers je adem, beheers je geest!

Yoga is niet alleen bedoeld voor een lekker lenig, soepel en sterk lichaam, ook het balanceren van je geest speelt een belangrijke rol. Zoals we via verschillende lichaamshoudingen controle leren uit te oefenen over ons lichaam, beschrijft de Yoga ook oefeningen om onze geest te leren beheersen.

Directe invloed
De lichaamshoudingen hebben natuurlijk ook invloed op onze geest: in de Yoga gaan we er vanuit dat lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden zijn en dat deze elkaar beïnvloeden. Maar er is nog een specifiekere manier om direct invloed uit te oefenen op de geest: namelijk via de adem!

Hoe het werkt
Iedereen weet dat onze ademhaling reageert op onze geest: wanneer je je in een angstige situatie bevindt, gaat je hart automatisch sneller kloppen en wordt je ademhaling oppervlakkig en snel. Wanneer je slaapt, of in diepe ontspanning bent, wordt je ademhaling dieper en trager.

Zelf controle
Wanneer je de invloed van je geestelijke staat op je ademhaling begrijpt, is het een logische gedachte dat we andersom, onze geest kunnen beïnvloeden via onze ademhaling. Yoga schrijft daarom verschillende ademhalingsoefeningen voor, die Prānayama worden genoemd (Prāna betekent levenskracht en bevindt zich vooral in de lucht die we inademen) en meditatietechnieken om onze ademhaling te beheersen.

Deel van het Universum
Een simpele techniek om dichtbij je adem, en daarmee bij jezelf, te blijven is door je te focussen op de mantra “SO HAM” (een mantra zijn één of meerdere woorden in het Sanskriet met een specifieke betekenis). SO HAM betekent “ik ben”, zonder daar verder een oordeel aan toe te voegen. Wanneer je inademt, focus je dan op “SO”, uitademend focus je op “HAM”. Dit doe je niet hardop, maar deze woorden denk je in je hoofd. Op deze manier blijf je gefocust op je adem en de woorden SO HAM zorgen ervoor, dat je je herinnert, dat je een onveranderlijk deel van het Universum bent, en dat al het externe, wat er om je heen gebeurt, komt en gaat in golven en dat jij zelf bepaalt in welke mate jij je daardoor laat beïnvloeden.

Ik vond het ooit bijvoorbeeld eng om vrachtwagens in te halen op de snelweg. Ik merkte dat ik daar zenuwachtig van werd, en mijn ademhaling ook sneller ging.

Nu ga ik met mijn aandacht naar mijn adem, gebruik de mantra SO HAM en rijd cool en kalm langs die monsters heen. Ook in zeer vervelende situaties, zoals bij het verwijderen van mijn verstandskies: SO HAM en totaal ontspannen lag ik in die stoel.

Probeer het zelf maar, in alle situaties die stress opleveren, vervelend zijn, of die er voor zorgen dat je even wat minder kalm bent: SO HAM! Zó simpel en zó effectief!

Succes!!

Google Authorship for Frederieke Couvee