Toen ik in mijn jonge jaren in het hete en diepe zuiden van India mijn Ayurveda studies deed, was het de gewoonte om elke ochtend samen met enkele andere studenten een klein uurtje wat eenvoudige yoga-oefeningen te doen. We zochten dan een stille plek in de buurt van de universiteit en konden echt genieten van zo’n uurtje.
In de late namiddag gaf een andere leraar ons lessen in de kalari payyatu, een hele oude vorm van martial arts waar volgens zeggen alle gevechtskunsten uit voortgekomen zouden zijn. ‘Yoga, kalari payyatu en Ayurveda zijn zusters van elkaar’, zei mijn Ayurveda professor vaak. ‘In de traditie zijn ze aan elkaar gesmeed als vedische wetenschappen die elkaar aanvullen’.
Trainingen voor lichaam en geest
Net als bij yoga eist de beoefening van de kalari payyatu een goede discipline. Het zijn trainingen voor lichaam én geest, werd mij altijd uitgelegd. Je kunt wel allerlei moeilijke asana’s uitvoeren en jezelf dan een yogi noemen, maar dat is dan schijn. Kalari payyatu, yoga en Ayurveda vragen een innerlijke transformatie. Zowel je voeding als je gedrag is dan sattvisch van aard, je loopt niet met jezelf te koop en het is je levenshouding die voor de ander inspirerend kan zijn, niet de veelheid van woorden.
Volksgeneeskunde
Nadat ik in India als Ayurvedsch arts (vaidya) was afgestudeerd, begon ik mijn praktijk hier in Nederland. Al gauw kon ik nauwelijks meer iets anders doen, zoveel vraag was er. Vooral als de bekende Amerikaanse arts Deepak Chopra weer een eens een boek had gepubliceerd, kreeg ik het extra druk. Want dan werden veel mensen heel enthousiast en zochten dan naar een Ayurvedische behandeling. Nu staat collega Chopra erom bekend dat hij niet goedkoop is. In India echter is de Ayurveda een ‘volksgeneeskunde’, toegankelijk voor iedereen. De universiteit waar ik studeerde had zelfs een zogenaamd Charitable Hospital, een afdeling waar iedereen terecht kon die een Ayurveda behandeling niet kon betalen. Erg inspirerend vond ik dat allemaal.
Elke dag zat het Charitable Hospital helemaal vol, vooral vrouwen met kleine kinderen zochten dat op want zij waren vaak erg arm. Kortom: door de Ayurveda ook in dit land toegankelijk te houden voor iedereen, wist men mijn praktijk wel te vinden.

Oliemassage
Half jaren tachtig van de vorige eeuw begon ik lessen te geven in de traditionele olie-abhyanga, de massagevorm die momenteel heel bekend geworden is. Ik vond het leuk om een van de meest geliefde vormen uit de Ayurveda, de oliemassage, lekker te gaan doceren. Je kunt wel allerlei pittige studies gaan doen maar vaak willen de mensen toch genezing en verzachting ervaren dankzij een goede Ayurvedische oliemassage.
Verschillende oliemengsels
Al die oliën hebben allemaal zo hun eigen effecten. Door allerlei mengingen maak je oliën voor soorten menstypen (constituties) of je gebruikt ze als geneeskrachtige olie of als energetische olie.
Ik weet nog hoe wij in dat warme Indiase zuiden de oliën bereidden; grote schalen werden gevuld met een hoeveelheid planten, helemaal volgens de oude materia medica van de Ayurveda. Soms moesten ze dagen- of wekenlang inweken onder de zon. Daarna gingen we ze bottelen en klaar was kees. Het klinkt eenvoudig, maar de zorg en kennis die ermee samenhing was indrukwekkend.
Levens-inzicht
Ik vind het leuk om op deze Yogisan website uitleg te kunnen geven over de unieke vormen van de vedische wetenschappen. Het is altijd mijn bedoeling om de eventuele ingewikkeldheid van de vedische wetenschappen zo helder en begrijpelijk mogelijk uit te leggen. Ik hang helemaal niets aan, volg geen enkele goeroe en houd niet van stelligheden. Ayurveda betekent letterlijk ‘levens-inzicht’ en als wetenschapper wil ik daaruit putten.
Robert Persaud is ayurvedisch geneeskundige en masseur en heeft een (natuur)geneeskundige praktijk in Wijchen. Voor meer informatie: www.ayurveda-center.com