Nieuw ayurvedisch kookboek Jasmine Hemsley – East by West

Koken uit een ayurvedisch kookboek saai en ingewikkeld? Met het nieuwe kookboek East By West van Jasmine Hemsley helemaal niet (meer)! Kook de sterren van de hemel en kom daardoor lekker in balans. – En psst.. bij ons maak je kans om het boek te winnen.

Onlangs verscheen er een nieuw en heus ayurvedisch kookboek op de Nederlandse boekenmarkt: East by West van Jasmine Hemsley. Inderdaad: één van de twee zusjes Hemsley. Ik kreeg namens Yogisan de mogelijkheid deze mede ayurvedafan het spreekwoordelijke hemd van het lijf te vragen. Want wat tof dat juist Jasmine – met haar succesvolle eerdere kookboeken en opgebouwde fanbase – een ayurvedisch kookboek uitbrengt!

Lees het interview na dit filmpje, waarin Jasmine ayurvedische golden milk maakt

Jasmine, hoe ben je met de wijsheid van ayurveda in aanraking gekomen?

Jasmine: ‘Al toen ik in mijn twintiger jaren met yoga begon, kwam ik met ayurveda in aanraking. Het intrigeerde me aan de ene kant, maar aan de andere kant voelde het nog te ver van mijn toenmalige realiteit. Naarmate ik me meer verdiepte in gezondheid, popte ayurveda steeds weer op. Het gaf me eerst vooral antwoord op de vragen die ik had – vooral rondom al die tegenstrijdige ideeën van wat ‘gezond’ is.
Het gezondheidsbeeld dat in die tijd heerste was gefocust op afvallen, quick-fix supplementen en er was weinig kennis beschikbaar over suikers en andere geraffineerde voedingsmiddelen. ‘Mager’, ‘laag in calorieën’, ‘vezels’ en ‘salade’ stonden in die tijd gelijk aan gezond en margarines, soya-producten en andere bewerkte voeding werden gepromoot. Dit stond haaks op het eten waar ik mee opgroeide – stoofpotjes en natuurlijke vetten. De ayurveda heeft me helpen begrijpen waarom ik me zoveel beter voelde bij dit traditionele eten, dan bij het “gezonde” eten van die tijd.

Later hielp ayurveda me ook inzien dat het niet alleen belangrijk is wat en hoe je eet; wanneer je eet is net zo belangrijk – of misschien zelf nog belangrijker. Door mijn hoofdmaaltijd al tijdens de lunch te nuttigen en ‘s avonds een lichte maaltijd te nemen, verbeterde mijn slaap enorm. Ook gaf het me de dag erna veel meer energie.

Lees meer over gezond slapen </ br>

Het moment dat ik écht geïntrigeerd raakte door dit holistische gezondheidssysteem, was toen ik in mijn dertiger jaren via mijn leraar Gary Garrow in aanraking kwam met vedische meditatie. Sindsdien integreer ik alles wat ik leer langzaam maar zeker in mijn eigen leven.

Ik ben dus zeker niet van de ene op de andere dag in de ayurveda gedoken. In het begin was het ook erg verwarrend en ‘anders’, maar al snel ontdekte ik hoe intuïtief het eigenlijk is. Door mijn leven steeds meer te ayurvediviceren, merk ik dat het een enorm positief effect heeft. Zo heb ik al verschillende panchakarma’s (ayurvedische reinigingen) ondergaan in India, maar realiseer ik ook dat je nooit uitgeleerd raakt: ik sta nog regelmatig versteld van hoe ondersteunend en opmerkzaam dit eeuwenoude gezondheidssysteem is.’

Jasmine Hemsley by Nick Hopper
Jasmine Hemsley – auteur van ayurvedisch kookboek East by West

Hoe begon je ayurveda in je leven te integreren?

‘Ik integreerde het stap voor stap: iedere keer als er weer iets nieuws op mijn pad kwam leerde ik daarover en observeerde hoe het precies werkt. Daarbij onderzocht ik de verschillen en overeenkomsten met mijn westerse en stadse levensstijl en die van mijn opvoeding, waarin ik leerde mijn geest, lichaam en het hogere te voeden. Zo rustig en bewust starten met een ayurvedische lifestyle raad ik iedereen aan.’

Wat adviseer je anderen die met ayurveda beginnen?

‘Leer ayurveda kennen via eten! Daarom heb ik dit ayurvedisch kookboek ook gemaakt. Eten is een van de makkelijkste – en lekkerste – manieren om kennis te maken met een gezonde levensstijl. Maar ook daarbuiten kan ayurveda bijdragen aan je gezondheid, want er zijn zoveel handigheidjes die je gemakkelijk in je leven kunt integreren. Zo hoef je je dus ook niet druk te maken wanneer je een keer geen controle hebt over wat je eet, of wanneer je eens iets eet wat eigenlijk niet zo goed voor je is.

Kun je ook té gezond eten? </ br>

Eén van de meest efficiënte manieren om meer energie te krijgen is om je dagelijkse ritme af te stemmen op die van Moeder Natuur. Kort gezegd betekent dit voor 10 uur naar bed, voor 6 uur er weer uit en de hoofdmaaltijd nuttigen tijdens de lunch. Ook voedingsmiddelen die lastiger verteerbaar zijn, zoals rauw eten of gefrituurde dingen, kun je beter tussen de middag eten, want rond die tijd brandt je spijsverteringsvuur op z’n sterkst. Als avondeten kun je het beste iets lichts eten en wel voor 7 uur, om zo je lichaam de kans te geven het eten te verwerken voor je gaat slapen.

Maar er zijn nog zo veel manieren om ayurveda in je leven toe te passen:

  • gare gerechten zoals soepen en stoofpotjes boven rauwe salades verkiezen
  • warme drankjes in plaats van ijskoude drinken
  • yoga en meditatie beoefenen
  • mindfulness gebruiken om stress te verminderen
  • dagelijkse gezondheids- en beautyroutines zoals het schrapen van je tong of oil pulling

en zoveel meer, wat je in East by West kunt lezen.’

Zo zit het met de dagritmes

Hoe heeft ayurveda jouw leven beïnvloed?

‘Ayurveda geeft mij de kaders waarbinnen ik mijn eigen keuzes kan maken om het beste van mijn leven te maken. Dat wilde ik met het maken van een boek delen; ik wilde ermee graag een zaadje planten voor iedereen die klaar is voor deze wijsheid uit India. De traditionele doch bewezen kennis kunnen we – denk ik – namelijk allemaal intuïtief in ons leven integreren. En dat is fijn nu we middenin een gezondheidsrevolutie zitten die net zo verwarrend als inspirerend is. Er zijn al zoveel diëten met strikte regels, die elkaar meestal behoorlijk tegenspreken. Binnen de ayurveda zijn er geen strikte regels waar je je aan moet houden; het is meer een filosofie. Ook maakt het geen onderscheid in goed of slecht, maar geeft het je de tools om aan te leren voelen wat jij nodig hebt om in balans te zijn.’

Hoe reageerde je directe omgeving en Hemsley + Hemsley fans op de ‘switch’ naar ayurveda?

‘Omdat het geen dieet, sekte of ander extreem iets is, heb ik geen negatieve reacties gehad van familie en vrienden. Eigenlijk alleen maar nieuwsgierigheid en begrip omdat het zo intuïtief is allemaal. Thuis maak ik ook gewoon heerlijk en simpel eten waar je blij van wordt; het is smakelijk comfort food waarbij ik het medicijnkastje uit de natuur gebruik – de kruiden en specerijen. En ook buiten de deur levert het geen sociale problemen op en kan ik de filosofie toepassen op wat ik bestel; op een koude dag ga ik voor een warme soep of stoofgerecht en op een zomerse vakantiedag kies ik een verfrissende salade. Zoals je ook in mijn nieuwe boek East by West kunt zien, kun je heel gevarieerd blijven eten.

Ik had geen idee hoe dit ayurvedisch kookboek ontvangen zou worden, maar het lijkt erop dat de timing perfect is geweest. Ook hier in het westen beginnen we in te zien dat gezondheid een 360 graden benadering nodig heeft. Dat het niet alleen draait om meetbare lichamelijke gezondheid, maar ook om mentale en spirituele gezondheid. Precies waar ayurveda altijd al aandacht aan heeft besteed. Het was sowieso geweldig om de kennis die mij zo goed heeft geholpen via mijn netwerk te kunnen delen en zo meer mensen te kunnen bereiken die op zoek zijn naar ‘meer’. En dat is gelukt, want de reacties op mijn boek zijn ongelooflijk!

Bovendien zijn klassieke ayurvedische gerechten zoals kitcharie, dahl, gestoomd appelontbijt en golden milk tegenwoordig tegenwoordig vaste onderdelen op het weekmenu van mijn vrienden, familie en volgers geworden. Ook mijn Gouden lepel recept valt goed in de smaak. Het is een mengsel van kurkuma, honing, kokosolie en zwarte peper en is heerlijk is op brood, door een warm drankje of om zo van de lepel af te snoepen.’

Sunshine Yellow Porrige _ East By West
Zonneschijngele puree uit ayurvedisch kookboek East by West

Ayurvedisch leven is dus helemaal niet zo moeilijk..?

‘In het begin kan ayurveda best ingewikkeld lijken – het is immers een andere manier van kijken naar dingen. Bovendien denk ik dat we wellicht iets te westers naar ayurveda kijken. We zijn zo gefocust om onszelf met een dosha te labelen, dat we voorbij gaan aan de manier waarop het ons echt kan helpen. Het allerbelangrijkste is namelijk je te focussen op een goede spijsvertering; in welk ‘dosha-hokje’ je zit doet er over het algemeen minder toe. Een goede gezondheid begint bij goede vertering en is daarom het uitgangspunt in een ayurvedisch leven, zoals dit ayurvedische gezegde benadrukt:

het is beter om ongezond te eten bij een goede spijsvertering, dan gezond te eten bij een slechte spijsvertering.

En juist in de huidige tijd is het belangrijk om je spijsvertering een handje te helpen. Dat kan bijvoorbeeld al door te kiezen voor verse groentes en deze goed gaar te stomen. Ook is het beter om niet meer te eten dan je lichaam nodig heeft en niet onnodig te snacken. Net als iedere maaltijd met aandacht te nuttigen en rekening te houden met wanneer je spijsverteringsvuur op z’n heetst is: tussen 10 en 2 ‘s tussen de middag. Wanneer en hoe je eet is namelijk net zo belangrijk als wat je eet.

In mijn boek geef ik zo’n 30 tips die je gemakkelijk in je drukke leven kunt toepassen. Ik woon zelf in het centrum van Londen en heb een druk sociaal leven; East by West is dus mijn moderne variant op ayurveda.’

Ayurvedisch kookboek - East by WestDat klinkt best te doen, is dat alles waar je op moet letten?

‘Onthoud dat ieder mens uniek is – jij dus ook. Wat voor een ander werkt, hoeft voor jou dus niet te werken. In East by West vertel ik daarom ook welke recepten geschikt zijn voor welke dosha’s, en hoe je ze op ieder moment aan kunt passen naar jouw behoeftes. Wanneer je wel wat pit kunt gebruiken, kun je bijvoorbeeld wat gember toevoegen. Heb je meer behoefte aan gronding; voeg dan wat ghee of jaggery toe.

Daarnaast focust de ayurvedische leer op sattvische voeding – eten en drinken met veel prana (levensenergie), zoals verse seizoensgroentes en -fruit, granen zoals basmatirijst en quinoa, melen zoals boekweitmeel en peulvruchten zoals mungbonen of linzen, volle melk, ghee en geraffineerde zoetstoffen zoals jaggery en ahoornsiroop. Door daarbij kruiden en specerijen toe te voegen kun je een eventuele onbalans verminderen.’

Bekijk het recept voor pannenkoeken van mungbonen

Wat trekt jou het meest aan in de ayurveda?

‘Het mooie aan ayurveda is dat je het op alles kunt toepassen – ook op je eigen omgeving of lifestyle. In het begin kan het ingewikkeld lijken, maar zodra je erin groeit, wordt het je tweede natuur. Het is heel intuïtief toe te passen. En je kunt zo veel of zo weinig in je eigen leven integreren als je wilt; sowieso merk je verschil in lichaam en geest. Maar het is dus wel belangrijk om rustig ermee te beginnen.

Wanneer je door je ayurvedische lifestyle weer helemaal goed in je vel zit, merk je dat je ook minder snel weer uit balans raakt, omdat je een stuk weerbaarder bent geworden. Het is dan ook geen rigide leefstijl, maar bedoeld om je leven te vereenvoudigingen, je gelukkiger te maken en meer in balans. Niet om je dingen te onthouden. Dat is ook echt belangrijk om te begrijpen wanneer je ayurveda in leven haalt.

Bovendien stelt deze oude kennis je in staat op een meer traditionele en positieve manier naar je gezondheid te kijken en er voor te zorgen, in plaats van vanuit angst – hoe veel gezondheidstrends de aandacht proberen te trekken.’

Ayurvedisch kookboek - East by West

Maakt jouw ayurvedisch kookboek ayurveda toegankelijk voor de westerse mens?

‘Zelf had ik de mazzel om via yoga en meditatie met de ayurveda in aanraking te komen, maar ik besef me ook dat dit niet voor iedereen zo zal lopen. Ik wilde daarom met dit boek een zaadje planten voor mensen die er anders niet mee in aanraking waren gekomen. En ze zo inspireren zich verder te verdiepen in deze wijsheid, waar ze – net als ik – een kader kunnen vinden waarbinnen ze gezonder kunnen leven.

In mijn boek East by West maak ik ayurveda meer toegankelijk voor ons westerlingen. Dit doe ik aan de hand van uitgebreide informatie aan het begin en einde van het boek en 140 recepten met extra informatie. Want door alleen al een paar recepten te bereiden, kun je proeven waarom ayurveda zo goed voelt!’

Speelde ayurveda al een rol in de Hemsley + Hemsley boeken?

‘Ayurveda heeft mij de laatste 15 jaar geïnspireerd, dus ook toen ik begon met de Hemsley + Hemsley filosofie speelde het al een belangrijke rol in mijn leven. Je ziet dit ook terug in de Hemsley + Hemsley boeken, waar we het al hebben over de dagritmes, mindful eten en het belang van goed kauwen. Het was in die tijd overigens behoorlijk revolutionair dat we het hadden over de spijsvertering en gezondheid van je darmen. We hebben daardoor best wat strijd gehad om het daadwerkelijk in het boek te krijgen. En dat terwijl dit ayurvedische onderwerp momenteel juist in de spotlight staat.

Inmiddels zijn we ook meer gewend aan termen zoals mentale gezondheid, energieën, chakra’s en ingrediënten zoals amandelmelk, mungbonen en linzen en recepten voor energieballetjes, golden milk en dergelijke. Ook yoga, mediteren en mindfulness zijn meer mainstream geworden en worden meer omarmd. Het is dus wel tijd om te kijken waar dit allemaal vandaan komt en het te benoemen: de ayurveda!’

blissballs
Energieballetjes hebben hun oorsprong in de ayurveda

Hoe zie je de toekomst van gezonde voeding, lifestyle en ayurveda?

‘De gezondheidsscene beweegt zich in de juiste richting; mensen worden zich bewuster van hun gezondheid en beginnen er op een meer opbouwende manier naar te kijken, in plaats van te kiezen voor een streng dieet en/of fitnessregime. Steeds meer gezondheidstrends kun je bovendien herleiden naar de ayurveda, zoals yoga, meditatie, mindfulness, golden milk en energieballetjes. Westerse mensen staan daardoor al veel meer open om er over te leren; het past in de huidige beleving van gezondheid.

Voor mij is ayurveda de paraplu van al die verschillende gezondheidsboodschappen. Hier in het westen hangen we graag een label aan één gezondheidsaspect en daar focussen we ons dan een periode compleet op. Dat zijn behapbare veranderingen en het is natuurlijk een positieve ontwikkeling, maar het is steeds slechts een onderdeel van het grotere geheel. Ayurveda ís het geheel.’

Deze films over ayurveda wil je zien!

* * * Winactie East by West * * *

Wil jij kans maken op dit nieuwe ayurvedisch kookboek van Jasmine Hemsley – East by West? Like onze Facebookpagina en vertel in een reactie hieronder waarom jij dit boek verdient. Duim-duim en wie weet win jij wel!

Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!