Ayurvedisch koken – proef januari!

De feestdagen zitten er op, het gewone leven is weer begonnen. Hopelijk heb je genoten van heerlijk eten en ben je klaar om het nieuwe jaar weer gezond te beginnen. Daarom deze maand een recept voor heerlijk voedzaam maar licht verteerbaar eten, met milieutechnisch de beste groentes.

Na al die borrels en etentjes is het nu wel weer even tijd om een pas op de plaats te maken, om makkelijker verteerbaar eten te kiezen en iets zuiniger aan te doen. Terug naar de basis, om zo je spijsvertering de tijd te geven de afgelopen maand te verwerken. Goed nieuws: het helpt al enorm als je je focust op licht verteerbaar eten!

Licht verteerbaar eten

Kiezen voor licht verteerbaar voedsel dus, maar wat te eten dan?

Eten dat licht verteerbaar is, is zoals het woord al verklapt makkelijk te verteren; het kost je spijsvertering minder moeite, waardoor er ruimte ontstaat om onverteerd eten en onverteerde indrukken te verwerken. Je kunt qua licht verteerbaarheid het beste kiezen voor (extra) groenten, mungbonen en basmatirijst.

Als je je stofwisseling wilt ondersteunen, is het ook verstandig voeding te vermijden die juist lástig te verteren is, zoals: tarwe, (rood) vlees, gefermenteerde voeding en groente uit de nachtschade-familie (o.a. tomaat, aubergine en paprika). Wanneer je het lastig vindt om dit niet te eten, probeer dan in ieder geval te minderen.

licht verteerbaar etenRauwe of gekookte groente?

Groente is bij uitstek licht verteerbaar eten en kan daardoor gemakkelijk door je lichaam verwerkt worden. Mits het goed doorgekookt is. Aldus ayurveda dan, want het moge duidelijk zijn: als het op gezonde voeding aankomt, zijn de meningen verdeeld.

Zo ook wat betreft rauwe en gekookte groente. Voorvechters van de raw-food-stroming zien het liefst zo veel mogelijk vitamines behouden blijven en verwarmen hun eten daarom minimaal. Ayurveda daarentegen beoordeelt de gezondheid van het eten door te kijken of het voor jouw lichaam te verteren is. In een rauwe wortel kunnen dan wel meer voedingsstoffen zitten, maar als je het niet kunt verteren (en opnemen), wat hebben die extra stoffen dan voor nut?

Omdat de meeste mensen rauw voedsel minder goed kunnen verteren, is het volgens ayurveda voor die groep beter om groentes goed door te koken. Bovendien kun je bij rauwe groentes gemakkelijker last krijgen van lucht in je buik. Door de groente goed door te koken, kook je de lucht eruit en heb je minder last van een opgeblazen gevoel en andere luchtige ongemakken.

verse wortelen en bietjes

Milieubewuste groentes januari

Volgens ayurveda is het belangrijk te leven volgens de seizoenen. Met de seizoenen mee-eten is niet alleen goed voor je lichaam; het heeft ook een positief effect op het milieu. De producten kunnen immers gewoon op het land geteeld worden, in plaats van in een verwarmde kas. En wanneer je groentes kiest die in Nederland verbouwd worden, hoef je je groentes ook niet in te laten vliegen.

Bijkomend voordeel aan eten volgens de seizoenen is dat het behoorlijk kan schelen in de portemonnee. En dat is na de decembermaand erg mooi meegenomen.

Download de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal


Recept geroosterde groenten

Wat nodig voor geroosterde groenten?groente

Voor 2 personen heb je het volgende nodig:

 • 2 stuks pastinaak, geschild en in lange repen gesneden
 • 2 rode bieten, geschild en in partjes gesneden
 • 8 dunne bospenen, gewassen
 • 1 venkelknol, in lange repen gesneden
 • 4 teentje knoflook
 • Verse takjes tijm
 • Olijfolie
 • Peper en zout
 • (geroosterde pijnboompitjes)

Bereiding geroosterde groenten

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden (hete lucht).
 2. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier en verspreid de partjes biet erover.
 3. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en leg de teentjes knoflook en takjes tijm er tussen.
 4. Zet een half uur in de oven. Keer de bietjes halverwege een keer om.
 5. Bekleed ondertussen een andere bakplaat met een vel bakpapier en verdeel de overige groente hier overheen.
  Je kunt er ook voor kiezen de groentes op één bakplaat te bakken. Zo wordt het gerecht alleen qua kleuren minder mooi, doordat de biet behoorlijk afgeeft. De smaak is hetzelfde, maar het oog wil natuurlijk ook wat.
 6. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en nog een paar takjes tijm.
 7. Bak deze groente (met de bietjes erbij!) 20 minuten, of tot alle groentes gaar zijn. Hussel de groentes tussendoor een paar keer door.
 8. Voeg de groentes bij elkaar en klaar is je heerlijke licht verteerbare gerecht!

 

licht verteerbaar eten - geroosterde groentes


Versiertip

Wil je ook deze maand een feestje van je eten maken? Maak het gerecht af met een handje geroosterde pijnboompitjes, pompoenpitten of gehakte hazelnoten. Dit maakt het extra lekker en het maakt je groentegerecht visueel nóg aantrekkelijker.

Vind je al die verschillende groente teveel gedoe? Je kunt tegenwoordig ook verschillende kleuren wortelen en/of bieten kopen. Maak bovenstaande gerecht dan gewoon met één soort groente, maar in verschillende kleuren.

lees meer over gezonde voeding

Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!