Technologie domineert de westerse wetenschap en geneeskunde. Niets nieuws: ook ayurveda is al lang bekend met moderne technologie.
Is ayurveda een huis-, tuin- en keukenmethode met veel gevoel en weinig verstand? Aan de universiteit van Bangalore wordt onderzoek gedaan naar de overeenkomsten tussen wat in ayurveda je ‘basisconstitutie’ wordt genoemd, en modern onderzoek op het gebied van genen en genomen. Het blijkt dat ayurveda duizenden jaren geleden al bekend was met deze gentechnologie!
Hoe technologisch is ayurveda?
In de tijd dat ayurveda zich ontwikkelde – duizenden jaren geleden – verplaatste het leven zich van puur in de natuur, naar kleine (en soms ook grote) steden. Daar moest van alles geregeld worden wat bij leven in de natuur vanzelfsprekend was. En daarmee stond de deur naar technologieën in één keer wijd open.
Ook naar de technologie van de geneeskunde. Ayurveda ontwikkelde instrumenten om ingewikkelde operaties uit te voeren, maar het realiseerde zelfs een voorloper van wat we vandaag de dag gentechnologie zouden kunnen noemen. Geen high-tech misschien, maar zeker revolutionair in die tijd.
Wat was die technologie dan? Ayurveda ging uit van een zogenaamde basisconstitutie, oftewel een soort basisprogrammering van mensen in verschillende typen. Die programmering gaat dan over hoe iemands fysiologie werkt, wat de ‘software’ is. Daaruit kunnen ook conclusies worden getrokken wat betreft aandoeningen die iemand mogelijk ontwikkelt. De termen die binnen deze technologie van de software van de mens binnen ayurveda werden gebruikt, zijn vata-type mens, pitta-type mens, en kapha-type mens. Bovendien werd deze ‘technologie’ van de drie doshas direct verbonden met de invloed van tijd, ritme en bioklok op onze gezondheid of ziektetendenzen.
Een paar voorbeelden van technieken uit ayurveda die nog steeds hun dienst bewijzen:
- Polsdiagnose of polsevaluatie; wordt tegenwoordig binnen ayurveda ook
ondersteund door moderne technologie (zie afbeelding Vedapulse-apparaat) - Nauwkeuring observeren van het ‘interne milieu’ in iedere mens apart; spijsvertering, ontlasting, metabolisme – dat is ook de basis van modern gentechnologie
- Tijd of seizoen als factor (bioritmes en bioklok) om de ziekteoorzaken
vast te stellen (‘circadian rhythm’-invloeden)
Preventieve gezondheidszorg
In ayurveda is preventieve gezondheidszorg heel belangrijk. In recente ontwikkelingen in de reguliere geneeskunde gaat het bij preventie niet alleen meer om het voorkomen van ziekten in het algemeen, maar ook meer en meer over preventieve inschattingsmethoden en technologie. Hierbij wordt gekeken naar iemands constitutie in termen van mogelijke predispositie (vatbaarheid) voor bepaalde aandoeningen en ziekten. Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van een genetisch testen van mensen.
De genetische opbouw van iemand en het ayurvedische idee van iemands basisconstitutie (prakruti) in termen van vata-, pitta- en kapha-proporties, komen in dit kader heel dicht bij elkaar. De basisconstitutie (prakruti) van iemand werd en wordt binnen ayurveda al eeuwenlang gebruikt om te kunnen voorspellen voor welke ziekten en aandoeningen iemand bevattelijk is of kan zijn.
Ayurveda ontmoet de moderne geneeskunde
Een actueel voorbeeld van een vergelijkbare technologie is het Human Genome Project, dat 40.000 genen in mensen in kaart heeft gebracht. Hiermee is een methodische technologie ontwikkeld waarbij iemands unieke aanleg ‘ingeschat’ kan worden. Dit maakt een op de persoon afgesteld interventieplan mogelijk. Een ayurvedische vata-, pitta- en kapha-evaluatie is een vergelijkbare ‘genetische evaluatie’.
De wetenschap onderschrijft deze overeenkomsten tussen ayurveda en haar constitutie-technologie en de moderne ontdekkingen – en toepassingen –op het gebied van genomen: “De classificatie van de traditionele geneeskunde van India heeft een genetische basis; en dat haar Prakriti-gebaseerde praktijk in de mode gedurende vele eeuwen resoneert met gepersonaliseerde geneeskunde.” (bron)
Zo ontmoet de oude technologie de moderne. Dit biedt zeker veel nieuwe technologische mogelijkheden en perspectieven voor de toekomst: ayurveda hand in hand met moderne geneeskunde!