Dit zijn de mooiste films over ayurveda

India staat bekend om zijn Bollywoodfilms. Maar zijn er ook films over ayurveda? En welke regisseur maakte de meest inspirerende? Welkom in deze minicinema, met voorproefjes van de mooiste films over de Indiase levensleer!

Bij ayurveda-films gaat het natuurlijk niet om drama, komedie of actiefilms. Het gaat om documentaires of informatieve films: over de geschiedenis en hoe deze wetenschap en leefwijze zich ontwikkeld heeft; over hoe ayurveda een serieus beoefend medisch systeem is; en hoe ayurveda in India en daarbuiten beoefend wordt. Ik kwam recent in contact met een Amerikaan die daar nu een nieuwe professionele film over aan het vastleggen is. Ook is er een film in de maak over de bekende ayurvedische arts Dr. Vasant Lad. Dit artikel is een soort ‘mini-bioscoop’ met ayurveda films en -trailers. Ik wens iedereen veel kijkplezier!

Arte over ayurveda

Ik begin met een bijzondere trailer van een Duits-Franse documentaire over ayurveda die in mei 2017 werd uitgezonden bij GEO & Arte:

Dr. Vasant Lad – The Movie

Ik ben zelf een aantal jaar bij Dr. Vasant Lad in de leer geweest en hij heeft mij altijd zeer diep geraakt en geïnspireerd. Het was dan ook bijzonder om te horen dat een professionele filmer een docu over en met hem heeft geschoten. Bekijk een trailer van de film:

Ayurveda en kanker op film

Een heel mooie en rustige documentaire – ook gemaakt voor Arte – door de filmer Simon Brooks, is Indian Summer: ‘Indian Summer vertelt het onverwachte en opbeurende verhaal van een bekende Franse oncoloog die met een van zijn voormalige patiënten naar India reist om te proberen te begrijpen hoe de traditionele Indiase geneeskunde (bekend als Ayurveda) haar kanker genas. Terwijl de Franse arts zijn collega’s in India ontmoet, ontdekken ze dat de oosterse en westerse benaderingen van behandeling misschien niet zo ver uit elkaar liggen als oorspronkelijk werd gedacht…’

Van de rijstvelden van Kerala tot de kokosnootbossen van Tamil Nadu, dit diepmenselijke verhaal over openheid en hoop verkent de wetenschappelijke en spirituele betekenis van ‘genezing’. Geen trailer in dit geval, maar de link naar de volledige documentaire-film – vol prachtige beelden en veel bijzondere interviews:

De topfilm: Ayurveda – The Art of Being

Deze film is gemaakt door een regisseur met naam, Pan Nalin, bekend van Samsara (niet te verwarren met Samsara). ‘Ayurveda (letterlijk: de wetenschap van het leven) is één van de oudste geneeswijzen ter wereld en vindt zijn oorsprong in India. De kern van ayurveda is het idee dat genezing wordt bereikt door het herstel van de balans tussen lichaam en geest.’

Bekijk de trailer van deze film:

‘In de documentaire Ayurveda – Art of Being neemt de Indiaas-Franse regisseur Pan Nalin (bekend van Samsara) ons mee op een intense, zinnelijke reis door landschappen van adembenemende schoonheid in India, Griekenland en de Verenigde Staten. We zien hoe ayurvedische artsen hun patiënten behandelen met natuurlijke grondstoffen als boomschors en leem en hoe de menselijke wil ongekende kracht blijkt te bezitten. Ayurveda blijkt dicht bij het moderne leven te staan: van homeopathie tot het gebruik van schoonheidsproducten uit de natuur als shampoo en groene klei – allemaal vinden ze hun oorsprong in deze eeuwenoude geneeskunst.’

De hele film kun je op meer plekken vinden, maar hier is alvast één bruikbare link:

Pan Nalin is een Indiase filmregisseur documentairemaker. Nalin is vooral bekend van bekroonde films als Samsara, Valley of Flowers en Ayurveda: Art of Being. Zijn echte grote debuutfilm, Samsara, won prijzen zoals “Grand Jury Prize – Special Mention” op het AFI Fest en “Most Popular Feature Film” op het Melbourne International Film Festival in 2002.

De film gaat niet zozeer over ayurveda, maar bevat wel volop de kleur en textuur van de Vedische culturen. Eenvoudigweg een prachtige en spiritueel inspirerende film om te zien!

Film over supergroot religieus & yoga-festival

Hier nog een fragment van een prachtige film van Pan Nalin over de Kumbha Mela – het grootste religieuze festival ter wereld waar yoga, ayurveda en religie bijeenkomen – aan de oevers van de rivieren de Ganges en de Yamuna, in India. Op de hoogtijdagen van dit festival – dat een maand duurt – verblijven er meer dan 30 miljoen mensen in een tentenstad die speciaal voor dit festival wordt opgetrokken.

De Bollywoodafsluiter

Wil je nog een andere – nu vooral leuke – film van Pan Nalin zien, ga dan op zoek naar Angry Indian Goddesses. De trailer van deze film vind je hier:

Einde voorstelling: nu gaat de bioscoop weer sluiten! Heb je nog niet genoeg gezien en wil je korte ayurveda-filmpjes van Yogisan bekijken? Ga dan hier naar De Yogadokter.