Wil jij ook een gezond en sappig leven?

Wil jij ook zo graag gezond en gelukkig van je leven genieten? Dan is er tegenwoordig veel om je daarbij te helpen. De ayurveda en voeding gaan hand in hand. Welk persoonlijke voedingsadvies heeft deze wetenschap van het leven voor jou?

Misschien ben je al wel eens tegen de term ayurveda aangelopen. Misschien ook niet… Wat is dat dan? Je zou ayurveda kunnen vergelijken met Chinese geneeskunde – dat kennen vele mensen inmiddels – met het verschil dat ayurveda niet uit China maar uit India komt. Het is eigenlijk veel meer dan een geneeskunde: het is een oude wetenschap over hoe je gezond en gelukkig je leven kunt leiden. En dat willen we allemaal wel!

ayurveda en voeding: kruiden en specerijen geven kleur en geur aan je maaltijd
ayurveda en voeding: kruiden en specerijen geven kleur en geur aan je maaltijd

In die wetenschap worden – vaak heel eenvoudig – goede tips gegeven over zaken die iedereen tot nut kunnen zijn. Ook, en misschien juist wel, vandaag de dag. Want veel mensen zijn op zoek naar begrijpelijke en ook werkzame richtlijnen en hulpmiddelen om het leven op een goede manier te organiseren.

Ayurveda staat bol van die richtlijnen: hoe we goed en gezond onze dag in kunnen richten, hoe we met de seizoenen kunnen leven, wat echt gezonde én lekkere voeding voor ons is, en waarom kruiden en specerijen daarin belangrijk kunnen zijn.

Want ayurveda is er niet alleen om ons gezond te laten leven en eten, maar ook om eraan bij te dragen dat ons leven fijn en ‘sappig’ is. Ayurveda kan zelfs helpen je leven op een goede manier ‘zoet’ en ‘liefdevol’ te maken. Ook voor iedereen in een Westers en misschien wel heel druk en stressvol leven. Zou ayurveda ook iets voor jou kunnen betekenen?

Ayurvedisch eten: nooit meer zuurkool met spek?

Bij ayurvedische voeding denk je misschien aan Indiaas en exotisch eten, ook omdat ayurveda uit India stamt. Maar dat hoeft helemaal niet: ayurvedisch koken en eten gaat over hoe je met voeding je lichamelijke gezondheid optimaal kan ondersteunen. Zuurkool met spek kan dus nog steeds op het menu.

De elementen

In ayurveda wordt veel aandacht gegeven aan hoe ons lichaam werkt, vooral onze spijsvertering. Of dat vuurtje goed brandt, of juist te langzaam of te snel. In ayurveda worden mensen ingedeeld naar drie ‘groepen’: mensen die meer aarde en water in hun systeem hebben zitten, mensen die meer vuur in hun systeem hebben, of mensen die meer lucht en ruimte in zich hebben.

Aarde en water

Heb je meer aarde en water in je, dan is het makkelijker om wat meer lichaamsgewicht te krijgen. Dat kan ook doorslaan naar teveel lichaamsgewicht, of overgewicht. Wat kan je daar met ayurveda aan doen? Je kunt kijken hoe je de voeding met veel aarde en water – wat we zware voeding noemen – kunnen vervangen door wat lichtere voeding. En hoe je meer vuur in je systeem kan brengen, om alles wat zwaar is beter te verbranden. En daar komen specerijen zoals zwarte peper of kaneel om de hoek kijken. Ayurveda leert hoe je daar – ook met de Hollandse pot – lekker en gezond eten mee kan maken.

Vuur

Als je veel vuur in je spijsvertering en je lichaam hebt – en soms ook in je geest in dat geval – kun je kijken hoe je dat vuur kunt verminderen. Dan kun je beter te pittig eten verminderen, en wellicht ook een glaasje minder alcohol (vuurwater!) drinken. En ook zure voeding zou je wat kunnen verminderen. Dus minder azijn, yoghurt en andere zure voeding. Heel eenvoudige begintips, met vaak direct een effect.

Lucht

En als je meer lucht in je systeem hebt – wat zich onder anderen kan uiten in simpelweg winderigheid – kun je je voeding aanpassen naar juist wat meer zware en compacte voeding met veel warmte en sappigheid. En zo heeft ayurveda nog veel meer eenvoudige en zeer werkzame tips.

Meer weten?

De Yogadokter heeft praktische adviezen vanuit yoga en ayurveda.

 

ga naar de yogadokter