3 tips uit de ayurveda voor een gezonde leefstijl

Er zijn talloze eenvoudige ayurvedische adviezen waar je in het dagelijks leven wat aan kunt hebben. En het mooie: je leert bovendien begrijpen waarom dat zo is. 3 tips uit de ayurveda voor een gezonde leefstijl.

1. Volg de natuur

Voor iedereen geldt het: regelmaat ondersteunt het lichaam. Voor de een is het nog belangrijker dan voor de ander, maar volgens ayurveda is een zekere basisregelmaat goed voor iedereen. Dit heeft te maken met het ritme van de natuur en het universum om ons heen. Ons lichaam en de natuur staan in nauwe verbinding met elkaar: als de zon opkomt en alles in de natuur buiten in beweging komt – vaak gaat er dan ook een extra briesje waaien – dan komen ook in ons lichaam dingen in beweging.

Als we van die natuurlijke beweging gebruik kunnen maken, kan er al een hoop verbeteren. Er zijn bijvoorbeeld zoveel mensen met verstopping (constipatie of obstipatie), maar het volgen van een paar simpele richtlijnen uit de ayurveda geeft al verlichting. Je moet het alleen wel weten, anders denk je al snel dat de oplossing alleen maar zit in ‘pillen om te poepen’. ’s Ochtends net wat vroeger opstaan, een kopje warm water drinken, en dan rustig naar de wc gaan, kan al wonderen doen – met de beweging van de natuur als steuntje in de rug.

Ayurveda biedt ook zulke richtlijnen voor de verschillende seizoenen: in de zomer werkt alles anders dan in de winter, en daar kun je maar beter een paar zaken in je dagelijkse leven op aanpassen. Veel daarvan doen we al automatisch, maar ayurveda verklaart nog eens waarom. Leuk en leerzaam om te weten.

2. Ayurvedische massage: jezelf in de olie laten zetten

ayurveda voor een gezonde leefstijl
Ayurvedische massage

Veel mensen kennen ayurveda van de massages met speciale oliën waarin geneeskrachtige kruiden zijn verwerkt. Deze ayurvedische oliën helpen om zowel lichaam als geest meer in evenwicht te brengen. Heerlijk rustgevend en gezondheidsbevorderend, en dat weten ze binnen de ayurvedische traditie al duizenden jaren lang. En niet alleen om te krijgen – als massage – maar ook bijzonder om aan andere mensen te geven. In ayurveda-onderwijs neemt het leren masseren dan ook een belangrijke plaats in. En waarom welke olie beter is voor die of die persoon, of bij die of die klacht. En je kunt je natuurlijk ook zelf heel makkelijk met een goede olie leren inmasseren!

3. Ayurveda en yoga: liefdevoller bewegen

Laura Dasi Hatha Yoga VinyasaVeel mensen doen al aan yoga, en dat worden er steeds meer. Als je jezelf wat beter leert kennen met ayurveda – hoe jouw klokje tikt – dan kun je dat ook goed combineren met yoga. Soms is het beter wat meer te bewegen en wat intenser je oefeningen te doen, zeker wanneer je wat ‘kwijt wilt raken’ (zoals teveel pondjes).

Maar als je veel onrust in je hoofd ervaart, is het juist beter goed te ‘aarden’ en je oefeningen rustig en in een regelmatig ritme te doen, of tussendoor even helemaal te gaan liggen en je over te geven aan moeder aarde. Zo wordt yoga nog meer de moeite waard voor jezelf, en maak je het eigenlijk ook meer liefdevol voor jezelf.