Ayurveda… de kunde van het leven!

Vroeger had je in het oude India talloze wetenschappen, er bestond een beschaving die waarschijnlijk veel beschaafder was dan die van ons nu en een enorme schat aan kennis bezat. Deze kennis was opgeslagen in de Veda’s. Veda betekent kennis en de veda’s  kun je wel vergelijken met wat wij de – kundes noemen. Zoals wij verschillende kundes hebben, zoals natuurkunde, wiskunde en sterrenkunde, waren er ook verschillende veda’s voor de meest uitlopende onderwerpen.

Levenskunde
Ayus betekent ‘leven’ en Ayurveda is dus eigenlijk de levenskunde! Ayurveda wordt beschouwd als een traditionele geneeskunde, maar is veel meer dan dat. Ayurveda gaat er van uit dat preventie veel beter is dan genezen. Ayurveda geeft daarom adviezen en tips hoe we in balans kunnen blijven. Deze adviezen zijn gebaseerd op een aantal concepten. Alle mensen zijn uniek en we moeten dus per persoon kijken wat deze nodig heeft. Ook heeft ieder seizoen andere kwaliteiten en daarom geeft Ayurveda ook per seizoen verschillende richtlijnen om gezond te blijven.

Leefstijl
Bij verschillende richtlijnen kun je denken aan voeding (voeding heeft zoveel invloed op wie we zijn, zowel op lichaam, geest als op ziel!), maar ook levensstijl: hoe laat kun je het beste naar bed gaan en hoe laat sta je op? Daarnaast leert Ayurveda hoe we onszelf en onze zintuigen het beste kunnen verzorgen, bijvoorbeeld door dagelijks olie in je neus te druppelen voorkom je verkoudheid.

Balans
En natuurlijk biedt Ayurveda duizenden remedies voor wanneer je toch uit balans bent. De Ayurvedische geneeskunde gebruikt kruiden en behandelingen om je weer in balans te krijgen. Altijd in combinatie met een bewustere leefstijl en voedingspatroon. Anders blijf het dweilen met de kraan open!