Ayurvastra: met kruiden bewerkt textiel

De ayurvedische kruidenleer leent zich uitstekend voor het impregneren van stoffen als katoen, linnen, wol en zijde. Dit ‘medicinale’ textiel, ayurvastra of ayurvastram genaamd, heeft een heilzame werking en werd eeuwen geleden al voorgeschreven door hofartsen in India. Nu, anno 2017 heeft het ook de interesse gewekt van consumenten die biologische en ecologische producten willen kopen. De stoffen worden 100% chemicaliënvrij geproduceerd. Yogisan bezocht de makers in Kerala, India.

Geneeskrachtige werking ayurvastra

Aan ayurvastra-textiel wordt toegeschreven dat het de balans in het lichaam herstelt en een positieve werking heeft op het voorkomen van ziekten, maar ook het genezingsproces ondersteunt.

Producten van ayurvastra worden daarom gebruikt bij de behandeling in ayurvedische klinieken in India vanwege de heilzame werking van de kruiden. Zo zuivert Ocimum Tenniflorum – in de volksmond ‘Heilige Basilicum’ genoemd en beter bekend onder de Sanskriet naam Tulsi – het bloed, en wordt aangewend om het immuunsysteem te versterken. Het helpt tegen stress en hoge bloeddruk en daarbij tegen verkoudheid en koorts. Mensen met last van eczeem en acne hebben ook baat bij het dragen van kleding geïmpregneerd met Tulsi.

De 6 bewerkingsfasen van het textiel

  • Bleken: Het garen wordt op een natuurlijk wijze gebleekt door het zonlicht
  • Koken: De kruiden worden gekookt waaruit een vloeistof ontstaat, kashayam genaamd
  • Spoelen: De stof wordt door het kokende kruidenmengsel gehaald (zie video)
  • Wassen: In helder water wordt het laatste vuil verwijderd
  • Verzachten: Kokosolie wordt toegevoegd als ‘wasverzachter’
  • Drogen: De doeken worden in het donker opgehangen om de kleur te behouden

Natuurlijke kleuren

Omdat er geen chemicaliën worden toegevoegd heeft stof geïmpregneerd met Tulsi een natuurlijke groentint. Op de staalkaart hiernaast is te zien dat Tumeric oftewel Kurkuma (geelwortel) een gele kleur geeft.

Tumeric is de meest geneeskrachtige kruid onder alle kruiden. Het wordt ingezet tegen diabetes en kanker, tegen alzheimer, depressiviteit, artritis en ontstekingen. Slapen tussen lakens en op een kussensloop van ayurvastra met Kurkuma zou helend zijn voor genoemde kwalen.

In Nederland zijn artikelen van ayurvastram nog geen gemeengoed, maar ze winnen aan belangstelling. Handdoeken en oogkussens zijn online verkrijgbaar en vooral voor de bewuste yogabeoefenaar een mooi alternatief.

Yogamat van ayurvastram winnen?

Yogamat van ayurvastram of ayurvastra
Ayurvastram Yogamat

Wil jij werken aan je gezondheid door dagelijks op een Ayurvastram yogamat je asana’s te oefenen? Bedenk een SLOGAN voor deze unieke mat en krijg er één cadeau!
Zet je slogan onder deze post om mee te dingen naar de Ayurvastram yogamat ter waarde van 75 euro.

De yogamat is gemaakt van 100% biokatoen en is geweven met een lichte ribbelstructuur voor maximale grip op de mat. Aan de onderzijde is de mat voorzien van een natuurrubber om uitglijden te voorkomen. Het katoen van de Ayurvastram yogamat is met de hand geweven en met twintig verschillende kruiden bewerkt, waarvan Tulsi (Ocimum sanctum) en Geelwortel (Curcuma longa) de belangrijkste zijn. In het patroon van de mat is Tulsi herkenbaar aan de grijsgroene kleur en Geelwortel aan de gele dwarsstrepen.

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.