Horoscoop nodig? Welkom bij Jyotish, de Vedische astrologie!

Het wordt de wetenschap van het licht genoemd: Jyotish, oftewel de Vedische astrologie. Hoe werkt Jyotish? Wat kun jij hebben aan een Vedische horoscoop? En waarin verschilt die van de westerse?

Lees meer over beiden in de klassieker 'Autobiography of a yogi'.
Sri Yukteswar (links) met zijn leerling Yogananda

“Ik geloof niet in astrologie,” zei de beroemde Paramahansa Yogananda ooit tegen zijn leraar, de astroloog en yogi Sri Yukteswar. Waarop die antwoordde: “Het is geen kwestie van geloof: de enige vraag die telt is of het wáár is. De wet van de zwaartekracht werkte net zo goed vóór Newton als na hem. Het heelal zou behoorlijk chaotisch zijn als zijn wetten niet zouden kunnen werken zonder goedkeuring van het menselijk geloof.”

Een leuke manier van omdenken. Want dat we met de westerse wetenschap van alles voor waar aannemen, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat daarbuiten niets meer mogelijk is. Noem het wetenschap voorbij de wetenschap, onontdekte waarheid, of onbereikte consensus. Het mooie is: de Vedische astrologie ‘meet’ ook dit gebied. Maar hoe werkt dit dan?

‘Astrologie is geen kwestie van geloof’

Wat is Jyotish, of Vedische astrologie?

De Vedische astrologie, of Jyotish (/Jyotishyam/Jyotisha – Sanskriet voor ‘wetenschap van het licht‘ of ‘licht van God‘), is een Indiase vorm van astrologie die al duizenden jaren oud is. In de Rig Veda, de eerste van de vier heilige hindoeteksten, is al te lezen over een chakra, of wiel, met 360 spaken in de lucht. Dit getal is een verwijzing naar de dierenriem, de hemel met sterren(beelden) zoals die in India werd gezien.

Jyotish beschrijft de stand van de planeten en sterren bij onze geboorte en geeft op basis hiervan adviezen om inzicht te krijgen in ons leven. Door een grondige, wiskundige analyse van deze kosmische invloeden kan Jyotish ons helpen om onze krachten en uitdagingen op een realistische wijze te beoordelen. Van werk en wonen tot financiën en de liefde.

De rol van karma, opgebouwd tijdens dit en eerdere levens, is hierin van groot belang. Jyotish gaat er vanuit dat dit letterlijk in de sterren geschreven staat en dat je dus in kunt grijpen in het summum van de onontkoombaarheid van karmische causaliteit: jouw lot.

Wat is het verschil tussen Jyotish en Westerse astrologie?

Er is één belangrijk verschil tussen Vedische en westerse astrologie: de dierenriem. Jyotish is gebaseerd op de maan en de daaraan gekoppelde siderische dierenriem. Die gaat uit van de vaste, zichtbare posities van hemellichamen. De Westerse astrologie baseert zich juist op de tropische dierenriem. En die gaat uit van de relatieve en veranderende positie van de zon.

Hoe werkt Jyotish dan? Vedische astrologie kijkt niet naar het sterrenbeeld, zoals bij onze tropische astrologie, maar naar de ascendant. Dat is de constellatie die aan het oosten van de hemel opkwam op het tijdstip van je geboorte. Uit deze informatie kan met Jyotish meer verteld worden over persoonlijkheid, fysiek lichaam en de manier waarop je je als persoon neerzet in de wereld.

Geboortekaart volgens de Vedische astrologie, ofwel Jyotish
Typische kaart volgens de Vedische astrologie, ofwel Jyotish.

Jyotish is spiritueel en heeft veel aandacht voor karma (al dan niet vanuit vorige levens). Het kan vertellen wanneer en hoe dit zich ongeveer zal manifesteren. Dit maakt de Vedische astrologie toch heel concreet en praktisch. De Westerse astrologie daarentegen is sterker gericht op psychologische aspecten en persoonlijke drijfveren.

De twee kunnen elkaar heel goed aanvullen. Al is het maar hierom: de Westerse astrologie is oorspronkelijk (in de Griekse Oudheid) waarschijnlijk sterk beïnvloed door de Vedische astrologie.

Zelf aan de slag met de Vedische astrologie

Hoofddoel van de Vedische astrologie is om problemen te voorkomen voordat ze ontstaan. Een Jyotish-consult kan je hierdoor helpen om je volle potentieel te bereiken. Consults worden dan ook vaak gebruikt om vragen te stellen als er ‘keuzekruispunten’ in je leven zijn: de eventuele aankoop van een huis, het doen van een huwelijksaanzoek, of bij de geboorte van een kind.

In India wordt bij vrijwel elk groot beslissingsmoment een astroloog geraadpleegd. Ook in Nederland vind je talloze Vedische astrologen bij wie je terecht kunt. Er is zelfs een opleiding tot Vedisch astroloog. Wil je zelf aan de slag met de Vedische astrologie, dan is er natuurlijk studie voor nodig. Toch vind je ook online tools om je horoscoop uit te rekenen. Voor het interpreteren van deze Vedische kaart kun je je het beste wel wenden tot een opgeleide astroloog.

Wat is jouw karma?

Het nu van Vedische astrologie: inzichtelijk maken en beïnvloeden van Karma, de verbondenheid met alles zoals uitgebeeld in een ornament in een Jaïnistische tempel in Ranakpur, India (CC Wikimedia)
Het nut van Vedische astrologie: inzichtelijk maken en beïnvloeden van Karma, de verbondenheid met alles zoals uitgebeeld in een ornament in een Jaïnistische tempel in Ranakpur, India (CC Wikimedia)

Wat is jouw karma? Tegen welke deur loop jij regelmatig aan? De Vedische astrologie kan je op verschillende manieren helpen:

  1. Karmakaart: een geboortekaart volgens de Vedische astrologie is niet zomaar een horoscoop. Ze toont alle karmische bagage die je meedraagt; de krachten en uitdagingen die je dit leven hebt. Wat heb je hier en nu te leren?
  2. Nauwkeurig: aan de hand van gedetailleerde berekeningen geeft Jyotish een zeer uitgebreide analyse, met talloze lagen; zo kunnen kernthema’s en intieme details uit verschillende levensfases worden benoemd, inclusief de karmische context.
  3. Levensmissie: voor iedereen is een levensdoel weggelegd, de kunst is echter om dit doel te zien, te erkennen en hiernaar te leven. Weinig mensen slagen hierin en dat is natuurlijk tragisch. Jyotish kan je helpen om dit doel inzichtelijk te maken en dichter bij dit pad te komen.
  4. Timing: Vedische astrologie geeft je de mogelijkheid om keuzes en je handelen te verbinden aan de cadans van natuurwetten, kortom: precies op het juiste moment.

Niets is zeker

Misschien dat je na het lezen van dit artikel besluit om aan de slag te gaan met de Vedische astrologie. Eén ding is zeker: niets is zeker. En dat is maar goed ook. Hoewel we aan wetmatigheden onderhevig zijn, blijft er ruimte voor de vrije wil.

De beroemde Indiase astroloog Bangalore Venkata Raman (1912-1998) zette zich zijn hele leven in voor het voortbestaan en de verspreiding van Jyotish. Hij verzette zich hevig tegen kwakzalverij in zijn vak: “De Vedische astrologie is een wetenschap,” zo verkondigde hij in 1970 bij de Verenigde Naties in New York. Met zijn betoog wakkerde hij onder diplomaten veel interesse in Jyotish aan. Die zagen natuurlijk kansen voor hun onderhandelingen…

Mede door Ramans wetenschappelijke benadering vond hij op steeds meer plekken in het Westen gehoor. Zo kon het gebeuren dat dankzij Raman in 1993 – uiteraard onder gunstig gesternte – de American Council of Vedic Astrology werd opgericht. Dit internationaal instituut zou zorgen voor verdere verspreiding en professionalisering en is nu, lang na Ramans overlijden, nog altijd springlevend.

Raman deed er alles aan om zijn collega’s wat bescheidenheid bij te brengen. Hij kwam daarin altijd weer terug bij het geloof:

‘Astrologen kunnen alleen maar een indicatie geven van wat er in de toekomst kan gebeuren. Wie anders dan Brahman, de schepper, kan met zekerheid zeggen wat er precies zal gebeuren?’

Meer weten?

Online vind je talloze websites met info over en tools voor de Vedische astrologie. Een selectie:

Erik van den Berg is tekstschrijver en eindredacteur van Yogisan.nl. Erik werkt sinds 2008 als redacteur bij de VPRO. Of het nu de roots van de westerse yoga is, ayurvedische wondervruchten, of tantratempels in Tibet: zijn brede interesse is drijvende kracht achter al zijn artikelen. Hij wil bezoekers van Yogisan meenemen langs onontdekte plekken in de wereld van yoga, ayurveda en mindfulness.