Uit respect aan de held die in jezelf schuilt! Net als Virabhadrasana I heeft Virabhadrasana II (Krijger 2) zijn naam te danken aan de machtige held Virabhadra. Wanneer je deze asana krachtig uitvoert straal je ‘kom maar op, ik lust je rauw!’ uit. Denise de With doet de yogahouding aan je voor. 

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

De betekenis van Virabhadrasana staat uitgelegd bij de Virabhadrasana I, die we al eerder deelden. Krijger 2 is een uitdagende houding die er makkelijker uitziet dan hij is.

Voordelen Krijger 2

Deze houding verbindt ons met de kracht van onze spieren en dit kan leiden naar meer daadkracht in ons leven. Je ontwikkelt je innerlijke kracht!

Met deze asana ontwikkel je bovendien je beenspieren en maakt ze daarmee sterker. Daarnaast maakt het je rugspieren soepeler. Het is een goede voorbereiding op meer uitdagender staande houdingen.

Tips bij deze asana

Als je je heupen en/of borstkas niet in de startpositie kunt houden, start dan met een kleinere stap naar achteren. Probeer daarnaast, zeker in het begin, je knie minder diep te buigen en houdt desnoods je handen op je heupen.

Hoe doe je Virabhadrasana II?

  1. Start in de Berghouding.
  2. Adem in en plaats je voeten in een spreidstand van 1.30 – 1.50 mtr.
  3. Draai je linkervoet 90 graden naar buiten (de hiel staat nu tegenover de boog van de rechtervoet). Rechtervoet iets naar binnen gedraaid.
  4. Heupen, borstkast en gezicht wijzen nog steeds recht naar voren!
  5. Span licht je buikspieren aan zodat er geen onnatuurlijke holling in je rug ontstaat. Strek je rug, borstkast omhoog, nek lang en kin in. De Krijger II vraagt om een trotse, krachtige houding!
  6. Spreid beide armen zijwaarts en strek van je schouders tot in je vingertoppen, handpalmen wijzen naar de grond. Let er op dat je schouders ontspannen blijven!
  7. Draai nu je hoofd naar links en kijk naar je middelvinger.
  8. Adem in en buig de linkerknie. En net zoals bij de Krijger I is het dijbeen evenwijdig aan de grond, het scheenbeen loodrecht op de grond. De gebogen knie staat recht boven de hiel.
  9. Let op dat je heupen en borstkast in dezelfde startpositie blijven staan! Maar forceer niet. Houdt beide knieën ontspannen, door de kracht van deze houding is de neiging, om in dit geval, de rechterknie naar binnen te drukken en te overstrekken.
  10. Blijf je concentreren op de middelvinger van je linkerhand, maar verlies niet het contact met beide benen en voeten! Richt innerlijk de aandacht op de buitenkant van je rechtervoet.
  11. Je hebt nu een hele stevige basispositie, kijk of je vanuit deze positie ook een gevoel van ‘lichtheid’ kunt ervaren.
  12. Kom terug in de spreidstand, adem een paar keer rustig in en uit en draai dan je rechtervoet naar buiten en herhaal stap 1 t/11 op rechts.

Over de Asana van de week

Vind je het leuk om thuis iedere week een nieuwe asana te ontdekken en oefenen? Yogisan deelt wekelijks een bekende yogahouding. Gina Biervliet en Denise de With doen de houdingen voor en vertellen daarbij de stappen die je doet. De filmpjes zijn opgenomen in de prachtige ashram Sada Shiva Dham in Loenen (Gld).

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.
Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.