Virabhadrasana I staat bij ons bekend als de Krijger 1 en kent nog twee andere variaties, Virabhadrasana/Krijger 2 en 3. De houdingen hebben hun naam te danken aan de machtige held Virabhadra en zijn dan ook houdingen die je innerlijke (vreedzame) krijger naar boven halen. Denise de With doet de yogahouding aan je voor.

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

Het lijkt misschien gek dat een yogahouding vernoemd is naar een krijger, omdat yogi’s bekend staan om hun vredelievendheid. Maar waar de houding werkelijk voor staat is de “geestelijke krijger”, die een gevecht aangaat met de universele vijand; gebrek aan zelfkennis, de bron van al ons lijden.

Voordelen van Krijger 1

Binnen iedere variatie van  Virabhadrasana vormen de benen een krachtige basis waarbij de borst onbevreesd omhoog en/of naar voren rijst.

Deze houding is bij uitstek geschikt om het bovenlichaam met het onderlichaam te verbinden. Je borstkast wordt verruimd waardoor je ademhaling zich kan verdiepen. Zowel rug als schouders worden soepeler, het vet rondom je heupen verdwijnt, je centreert en beide benen worden sterker.

Tip bij deze yogahouding

Als je merkt dat je je heupen niet of onvoldoende op één lijn krijgt met je borstkast en gezicht, draai dan je linkervoet meer naar binnen. Je tenen wijzen dan naar je rechterhiel.

Wanneer je het benauwd krijgt of je verliest het contact met je heupen, plaats dan je handen op je heupen en kijk naar voren.

Hoe doe je Virabhadrasana I?

 1. Sta in de Berghouding.
 2. Adem in en spring in een spreidstand van 1.20 – 1.30 meter breed.
 3. Adem uit en draai naar rechts, draai gelijk je rechtervoet 90 graden naar rechts en de linkervoet iets naar rechts.
 4. Duw je linker heup rustig naar voren en breng je borstkast en heupen op één lijn.
 5. Adem in, spreid je armen en breng je handpalmen samen boven je hoofd.
 6. Adem uit en buig nu je rechterknie, deze moet in één lijn komen te staan met de hiel. Je rechterdijbeen loopt evenwijdig met de grond en het rechter scheenbeen staat loodrecht op de grond. Gezicht, borstkast, heupen en rechterknie wijzen allemaal dezelfde kant op.
 7. Strek je linkerbeen volledig, zonder deze te overtrekken!
 8. Concentreer je op de achterkant van je lichaam. Probeer je gewicht zo gelijk mogelijk te verdelen over beide voeten en benen.
 9. Terwijl je omhoog reikt, duw je je stuitje naar de grond. Voel hoe de strekking aan de achterkant van je rechterbeen verloopt!
 10. Richt je hoofd naar achteren en kijk omhoog, zonder de aandacht voor je lichaam te verliezen. Richt je blik op beide duimen.
 11. Probeer vanuit je middel/midden rug naar achteren te buigen, maar verlies niet het contact met beide benen en houdt je schouders laag.
 12. Adem in en strek nu je linkerbeen, draai beide voeten terug naar het midden en kom terug in de Berghouding.
  Onthoud: op de inademing maak je groot en op de uitademing maak je klein!
 13. Ontspan voordat je alles herhaalt op links.
Zie ook Krijger 2

Over de Asana van de week

Neerkijkende hond, de kaars, of trikonasana: wekelijks presenteert Yogisan in de Asana van de week een bekende yogahouding. Onze modellen Gina Biervliet en Denise de With demonstreren de houding van begin tot eind, met hun stem als begeleiding. Ideaal voor als je asana’s thuis wilt kunnen beoefenen, of meer in detail wilt bestuderen. Filmlocatie is de prachtige ashram Sada Shiva Dham in Loenen (Gld).

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.