De yogahouding Ustrasana (de kameel) staat voor vastberaden je eigen koers volgen, wat er ook op je pad komt. De houding lijkt op de gekromde nek van een kameel. Ustra betekent dan ook kameel in het Sanskriet. Denise de With doet de houding voor.

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

De kameel lijkt in eerste opslag een heel eenvoudige yogahouding, maar niets is minder waar. Voor deze asana is enige flexibiliteit vereist. Om de houding goed uit te voeren heb je een lenige ruggengraat en losse schouders nodig. Wanneer je heel stijf bent, is dit een erg lastige yogahouding.

Voordelen van de kameel

Het doel van de kameel is het openen van je borst, maar daarnaast heeft het meerdere voordelen. De houding:
– geeft zelfvertrouwen
– maakt je ruggengraat flexibeler
– stretcht je heupen en de voorkant van je lichaam
– verbetert je lichaamshouding
– versterkt de achterkant van je lichaam
– verruimt je borstkast en is daardoor goed bij ademhalingsproblemen
– opent je hartgebied
– helpt bij onderrugklachten door vermoeidheid
– stimuleert de zenuwcentra langs je ruggenwervel en de spijsvertering

Tips

Voor je aan deze houding begint, zorg ervoor dat je lichaam al wat is opgewarmd. En probeer je schouders zoveel mogelijk te ontspannen wanneer je achterover buigt.
Vind je de houding lastig met je voeten plat op de mat? Houd je tenen dan gekruld op de grond. Zo kun je gemakkelijker bij je enkels. Is dit nog een stapje te ver; zet dan een yogablok tussen je voeten en plaats daar je handen op.

Contra-indicaties

Heb je last van een hoge bloeddruk, slapeloosheid, migraine of rugproblemen, dan kun je deze houding beter niet doen zonder begeleiding.

Over de Asana van de week

Neerkijkende hond, de kaars, of trikonasana: wekelijks presenteert Yogisan in de Asana van de week bekende yogahoudingen. Onze modellen Gina Biervliet en Denise de With doen de asana’s van begin tot eind voor, met vocale begeleiding. Fijn als je thuis je yogahoudingen wilt oefenen, of meer in detail wilt bestuderen.

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

De asana’s zijn gefilmd in de prachtige ashram Sada Shiva Dham in Loenen (Gld).

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.