Parivrtta betekent gedraaid of omgekeerd in het Sanskriet. Trikona is een driehoek. Vandaar dat wij Parivrtta Trikonasana de gedraaide Driehoek(shouding) noemen. Denise de With doet de yogahouding voor. 

De gedraaide Driehoek is de tegenhanger van de gestrekte Driehoekshouding – een staande houding die om concentratie en balans vraagt.

Bekijk ook de gestrekte Driehoek

Voordelen gedraaide Driehoek

 • Een goede doorbloeding van de onderrug;
 • Je buikorganen worden geactiveerd;
 • Je heupspieren worden sterker;
 • Dijbeen- en kuitspieren worden soepeler.

Tip bij Parivrtta Trikonasana

Als eerste is het belangrijk je te realiseren dat dit een hele uitdagende houding is. Maak je dus geen zorgen als het niet lukt de eerste paar keren.

Als je niet bij de grond komt, buig dan je voorste knie of plaats je onderste hand op je scheenbeen of voet. Plaats desnoods je bovenste hand op je heiligbeen, zeker als je snel uit balans bent.

Wanneer je last krijgt van je nek of van ‘omvallen’ kijk dan recht naar voren of naar de grond. Het handhaven van je balans is bovendien makkelijker als je je voeten dichter bij elkaar zet.

Gedraaide driehoek stap-voor-stap

 1. Start in de Berghouding, adem in en kom in een spreidstand van ruim één meter.
 2. Draai je rechtervoet 90 graden naar rechts en je linkervoet zo’n 60 graden naar rechts (de hiel van je rechtervoet wijst naar de linkervoetboog).
 3. Beide benen zijn volledig gestrekt, terwijl je je heupen en borstkast recht naar voren laat wijzen, je neus in de richting van je rechtertenen.
 4. Je rug is volkomen neutraal (geen hol noch bol) en je ruggenwervel helemaal omhoog gestrekt, kin in en kruin omhoog.
 5. Spreid beide armen zijwaarts, handpalmen wijzen naar de grond. Schouders laag, schouderbladen iets naar elkaar toe. Een grote, mooie en trotse houding voordat je naar de moeilijke balans toe gaat!
 6. Adem uit en draai je borstkast (niet je heupen) naar rechts, let daarbij op dat je je knieën niet meedraait!
 7. Plaats nu je linkerhandpalm op de grond aan (ja, ja) de buitenkant van je rechtervoet. Rol je rechterschouder naar achteren zodat je borstkast zich kan openen en je flank kan strekken.
 8. Benen blijven gestrekt en de tenen op de grond terwijl je rustig op een inademing je rechterarm omhoog strekt naar het plafond.
 9. Draai nu rustig je nek en richt je blik op je bovenste hand. Verlies niet het contact met je voeten en je benen, druk de buitenkant van je achterste voet stevig op de grond!
 10. Je armen staan in een rechte lijn, je bovenlichaam evenwijdig aan de grond, schouders laag en ontspannen, borst helemaal ruim.
 11. Adem rustig, met aandacht 5 maal diep in en uit. Adem in en kom net zo kalm uit deze houding zoals je erin bent gekomen.
 12. Start opnieuw vanuit de Berghouding en herhaal op links.
Bekijk ook de gestrekte Driehoek

 

Over de Asana van de week

Gedraaide of gestrekte Driehoek, Neerkijkende hond of de kaars: allemaal bekende yogahoudingen. Iedere week doen Gina Biervliet en Denise de With een asana voor in de Asana van de week. Daarbij gebruiken ze hun stem als begeleiding. Handig als je thuis yoga wilt doen en daar een beetje hulp bij kunt gebruiken. De ashram Sada Shiva Dham in Loenen (Gld) is de filmlocatie.

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.