De gebonden hoek wordt ook wel vlinder of schoenmaker genoemd. Dit laatste omdat het de traditionele houding is van de Indiase schoenmaker. Het is een ontspannende houding en traint je heupen om lang in meditatiehouding te kunnen blijven zitten. Gina Biervliet doet dit keer Baddha Konasana (gebonden hoek) voor.

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

Baddha betekent gebonden in het Sanskriet en kona hoek, daarom noemen wij de houding gebonden hoek. Het is een veelvoorkomende yogahouding en is geschikt voor zowel beginners als gevorderden, en voor zwangere vrouwen.

Lees meer over zwangerschapsyoga

Voordelen Gebonden hoek

De gebonden hoek is een ogenschijnlijk eenvoudige asana, maar kent vele voordelen.

  • Het zorgt voor soepele bekkenspieren en stevige bilspieren
  • Opent heup en borst
  • Het rekt knieën, binnenkant van je dijen en liezen
  • Verlengt de ruggengraat
  • Helpt bij blaas- en prostaatklachten
  • Stimuleert geslachtsorganen, zenuwen en ademhaling
  • Het is een goede houding als voorbereiding op je bevalling

De gebonden hoek is bovendien een yogahouding die bijdraagt aan je seksleven.

8 yogahoudingen voor een beter seksleven

Handige tip

Ontspan! Om ervoor te zorgen dat je knieën verder naar de grond zakken, is het belangrijk te ontspannen. Wanneer je je spieren aanspant, zul je merken dat ze niet verder omlaag willen.

Over de Asana van de week

Kaars, neerkijkende hond, of trikonasana: elke week presenteert Yogisan in de Asana van de week een andere yogahouding. Om de beurt laten Gina Biervliet en Denise de With een houding van begin tot eind zien en begeleiden je met hun stem. Doe dus vooral mee! De filmpjes zijn opgenomen in de Sada Shiva Dham ashram in Loenen (Gelderland).

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.