Richt je op als een slang. Niet om aan te vallen, maar om je borstkas te openen en je spijsvertering te stimuleren. Denise de With doet deze week Bhujangasana (de Cobra) voor.

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.
Bhujanga betekent slang in het Sanskriet. De houding lijkt op een slang die op het punt staat om te bijten. Netzoals een cobra zich opricht.

Deze yogahouding is een achteroverbuiging.

Voordelen van de Cobra

 • De Cobra opent je borstkast helemaal.
 • De houding maakt je energieker en versterkt met name de spieren van je rug.
 • Je spijsverteringsorganen worden gestimuleerd.
 • Je ruggengraat wordt beweeglijker.

Tip bij de Cobra

Als je net begint met deze houding doe hem dan niet statisch. Beweeg rustig in en uit de houding, totdat je rug gewend is aan deze ‘tegengestelde’ houding. Begin eventueel eerst rustig met de Sfinx-houding en forceer niet!

Geef jezelf ook de tijd om je armspieren en polsgewrichten te versterken.

Als je wat ouder bent en je begint met deze houding, houdt dan de curve van je ruggengraat soepel door rustig in de houding van links naar rechts en andersom te bewegen.

Hoe doe je de Cobra?

 1. Ga op je mat liggen met het gezicht naar beneden (buikligging).
 2. Strek je benen volledig en houdt je voeten naast elkaar, de tenen gestrekt naar achteren.
 3. Plaats je handen op de grond onder je schouders, de vingers wijzen in de richting van je neus.
 4. Adem een paar keer rustig in en uit en ontspan.
 5. Activeer je lichaam door bewust je benen helemaal te strekken, je buik en billen te ontspannen en je ellenbogen tegen je lichaam te drukken.
 6. Je schaambeen ligt nu volledig op de grond en blijft daar.
 7. Terwijl je rustig inademt til je je borst omhoog. Let hierbij op dat je geen overbodige druk uitoefent op je handpalmen! De armen nog niet volledig strekken!
 8. Adem rustig een paar maal in en uit. Let op dat je schouders laag blijven en je borstkast omhoog en naar voren wijst.
 9. Terwijl je je armen verder strekt, ontspan je de been- en bilspieren.
 10. voel de holling in je rug niet alleen in de onderrug maar ook in je middenrug.
 11. Houdt je schouders zacht en gezicht ontspannen terwijl je langzaam het gevoel krijgt dat je borst tussen je armen door naar voren wijst. Kijk schuin omhoog in het oneindige.
 12. Wees je bewust van de lijn die loop van je kruin naar je hakken. Adem rustig 5 x in en uit.
 13. Breng nu rustig je hoofd in haar normale positie, buig je armen en kom terug in de uitgangspositie.
 14. Ga in de Kindhouding (tegenhouding) om je rug tot rust te brengen.

Over de Asana van de week

Neerkijkende hond, de kaars, of trikonasana: wekelijks presenteert Yogisan in de Asana van de week een bekende yogahouding. Onze modellen Gina Biervliet en Denise de With demonstreren de houding van begin tot eind, met hun stem als begeleiding. Ideaal voor als je asana’s thuis wilt kunnen beoefenen, of meer in detail wilt bestuderen. Filmlocatie is de prachtige ashram Sada Shiva Dham in Loenen (Gld).

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.