Balasana (de kindhouding) is een prachtige houding om meer ‘contact’ met de achterkant van je lichaam te krijgen. Je masseert als het ware alle spieren in dat gebied, van binnenuit. Denise de With doet de asana aan je voor.

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

In het Nederlands kennen wij Balasana van de Kindhouding, want Bala is het Sanskriet woord voor kind. De houding kun je ook tegenkomen als Shashankasana, wat ‘kind- en maanhouding’ betekent.

Tips bij Balasana

Probeer de strekking van je vingertoppen via je schouders tot aan je dijen te voelen. Het is daarbij belangrijk om totaal te ontspannen.

Wanneer je je mond wat open laat zakken, kun je nog meer ontspannen.

Wanneer je last hebt van je knieën of lage rugklachten, ga dan ontspannen op je zij liggen met opgetrokken knieën (foetale houding).

Balasana comfortabeler maken

In Balasana wil je kunnen ontspannen. Met onderstaande trucjes moet het jou ook lukken!

 • Vind je het lastig om je hoofd op de mat te plaatsen? Je kunt er een opgerold kleedje, kussen of yogablok onder leggen ter ondersteuning van je voorhoofd.
 • Snel last van je knieën? Leg er iets zachts onder.
 • Zit je buik in de weg, bijvoorbeeld omdat je zwanger bent? Spreid je knieën dan gewoon wat verder uit elkaar.

Voordelen Kindhouding

De kindhouding is niet alleen een prettige houding om je te focussen op je ademhaling, het is ook een fijne houding om in terug te keren wanneer de houdingen tijdens een yogasessie te zwaar worden. De houding is heel prettig om in te ontspannen.

Doordat we in Balasana in eenzelfde houding zitten als een baby in moeders buik, is het een oefening waarin je je vertrouwd voelt. Het is daarom een fijne oefening wanneer je last hebt van angsten. Door de veilige houding, is het ook mogelijk dat je diep weggestopte emoties in deze houding los kunt laten.

Maar dat is nog niet alles.. Dit zijn nog meer voordelen van de Kindhouding:

 • Lichamelijk geeft het een fijne stretch aan je flanken.
 • Het is een handige oefening om contact te maken met je ademhaling en deze te oefenen.
 • De Kindhouding opent je schouders en borstkas, waardoor je adem diep in je borst en buik kan stromen.
 • Deze houding ontspant de spieren, helpt bij het loslaten van stress en kalmeert je hersenen.
 • Er ontstaat meer ruimte in rug en billen, je strekt tenslotte de hele achterkant!
 • Het is een prachtige houding om meer ‘contact’ met de achterkant van je lichaam te krijgen. Door je adem bewust te richten op je boven- en onderrug masseer je a.h.w. (van binnenuit) alle spieren in dat gebied.

Hoe doe je Balasana?

 1. Plaats beide knieën op de grond, zo ver mogelijk uitelkaar. Plaats vervolgens beide grote tenen tegen elkaar. Handpalmen staan voor je op de grond.
 2. Breng je billen naar je enkels en op je hielen.
 3. Strek nu de hele ruggengraat en buig op een uitademing je lichaam naar voren terwijl je handen langzaam naar voren schuiven. Houdt beide armen gestrekt.
 4. Billen blijven de hielen raken!
 5. Let erop dat je schouders niet naar je oren gaan maar trek deze richting billen, armen zijn nu ver naar voren gestrekt.
 6. Plaats je voorhoofd op de grond, nek lang en kin ingetrokken.
 7. Ontspan langzaam maar zeker, je schouders, de binnenkant van je dijbenen, je gezicht en je flanken. Je zakt langzaam maar zeker in de ontspanning van deze houding.

Over de Asana van de week

Iedere week zie je in de Asana van de week een bekende yogahouding, die voorgedaan wordt door Gina Biervliet en Denise de With. Zij demonstreren de asana (yogahouding) van begin tot eind, met hun stem als begeleiding. Super handig wanneer je thuis een yogahouding wilt oefenen. De instructievideo’s zijn opgenomen in ashram Sada Shiva Dham in Loenen (Gelderland).

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.