De yogahouding Astavakrasana (8 ledematen) spreekt wellicht meer tot de verbeelding wanneer je de Engelse naam hoort: 8 Angled Pose. Gina Biervliet laat je zien hoe je deze 8-hoekige houding van begin tot einde uitvoert.

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

Voor we beginnen, eerst even een heel kort lesje Sanskrit: Asta betekent acht. Vakra vertaal je als krom, hoekig.

Oorsprong Astavakrasana

De houding Astavakrasana is opgedragen aan de spirituele goeroe van koning Janaka, de wijze Astavakra. Het verhaal gaat dat toen de moeder van Astavakra zwanger van hem was, zijn vader Kagola meerdere fouten maakten terwijl hij de Veda’s voordroeg. De ongeboren wijze hoorde dit en moest daar om lachen. Dit maakte zijn vader zo kwaad dat hij hem vervloekte. Zo werd de wijze geboren als Astavakra, met acht krommingen in zijn lichaam.

Jaren later werd zijn vader in een filosofisch debat verslagen door Vandin, de rechtbankgeleerde. De nog jonge natuurwetenschapper Astavakra ging naar de rechtbank en wist Vandin alsnog te verslaan. Deze overwinning maakte dat hij de goeroe van Janaka werd. Bovendien maakte het ook een eind aan zijn vervormingen. Zijn vader was hem dankbaar, zegende hem en maakte zijn vloek ongedaan.

De yogahouding

Astavakrasana is een lastige zijdelingse houding waarbij je steunt op je handen. De houding is een mooie mix van de serieusheid van yoga en een vleugje speelsheid. Ga er niet vanuit dat je deze asana in een keer onder de knie hebt; het vergt oefening en geduld om deze houding te leren beheersen.

Voordelen Astavakrasana

Het voedt de ruggengraat door het ruggenmerg te voorzien van extra bloedtoevoer. De houding stimuleert de maag om het voedsel beter te verteren. Daarnaast is de 8 ledenmaten een super oefening om je uithoudingsvermogen en wilskracht te testen.

Met het oefenen van deze houding, werk je tegelijkertijd aan:

  • kracht
  • flexibiliteit
  • focus en concentratie
  • uithoudingsvermogen en wilskracht
  • geduld

Over de Asana van de week

Neerkijkende hond, kindhouding, of de adelaar: iedere week presenteert Yogisan een bekende yogahouding in de Asana van de week. Gina Biervliet en Denise de With demonstreren de asana’s van begin tot eind, en begeleiden je met hun stem. Wil je ook thuis je yogahoudingen oefenen? Pak je matje en doe mee!

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

Filmlocatie is de prachtige ashram Sada Shiva Dham in Loenen (Gld).

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.