Upavishta Konasana (de split) laat zien dat yoga een heerlijke manier om is om je beter te voelen! Gina Biervliet doet de asana aan je voor.

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)

Vertaald vanuit het Sanskriet betekent Upavishta Konasana ‘zittende hoekhouding’. Het is een goede voorbereiding op de zittende vooroverbuiging, twisthoudingen en staande wijdbeense houdingen.

Voordelen Upavishta Konasana

  • in deze yogahouding stimuleer je de organen in je buik
  • de houding versterkt je wervelkolom
  • het rekt je liezen, de binnenkant van je benen en je hamstrings
  • de houding zorgt voor betere bloeddoorstroming in het bekkengebied
  • de asana kalmeert je hersenen

Tip

Let er goed op dat je je rug goed recht houdt gedurende de gehele asana. Houd ook je benen gestrekt en je bekken rechtop tijdens het vooroverbuigen.

De split voor beginnende yogi’s

Deze asana kan als beginnende yogi best lastig zijn, terwijl het best gemakkelijk lijkt. Je doet er verstandig aan om je ego even aan de kant te zetten bij deze yogahouding.

In bovenstaande video doet Gina de houding helemaal voor, maar je hoeft het niet direct helemaal na te doen. Ze noemt tussendoor verschillende stappen. Ga door tot waar het voor jou prettig voelt. Ben je toch een stapje te ver gegaan, ga dan terug naar de vorige houding.

Oefen dan gewoon een paar keer in deze houding en ga vervolgens voorzichtig één stap verder. Je zult merken dat je de houding steeds verder kunt doen!

Over de Asana van de week

In de Asana van de week lichten we iedere week een andere yoga-houding uit. Gina Biervliet en Denise de With staan op hun matje voor de camera en doen de houding van begin tot eind voor, en begeleiden je daarbij met hun stem. Leg je yogamat dus gewoon uit in de woonkamer en doe mee!

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

De asana’s zijn opgenomen in ashram Sada Shiva Dham in Loenen (Gelderland).

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.