Savasana (lijkhouding) is een beetje als slapend rijk worden. Het is een ontspannende houding die enorm veel voordelen heeft. Het is de ideale houding als afronding van je practice. Gina Biervliet begeleidt je in deze Asana van de week video.

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

De Lijkhouding : Savasana

Sava betekent lijk. Doel van deze houding is dan ook om te liggen als een dood lichaam: stil en onbewogen. Zo stil liggen maakt je geest stil, maar tegelijkertijd bewust. Hierdoor kun je je volledig ontspannen.

Volgens de Hatha Yoga Pradipika is de Lijkhouding: “in de volle lengte op de rug op de grond liggen zoals een lijk wordt Savasana genoemd. Dit doet de door de andere asana’s veroorzaakte moeheid verdwijnen en het bevordert de stilte van de geest.”

Voordelen Savasana

Savasana is een heerlijke houding om je yogasessie mee af te ronden. De ontspanning die de houding geeft, staat in een fijn contrast met de inspannende houdingen die je ervoor hebt gedaan. Het is een asana die de ‘stilte van de geest’ bevordert.

Het denken is de Heer van onze zintuigen maar de levensadem is de Heer van ons denken. Als de geest stil is ben je vrij.

Valkuil lijkhouding

Het lijkt een gemakkelijke houding, de savasana. Maar niks is minder waar. De stroom aan gedachtes stoppen is makkelijker gezegd dan gedaan. Helemaal wanneer je het 15 tot 20 minuten probeert te doen. Zo lang duurt het namelijk om een diepe ontspanning te bereiken.

Bovendien kan het best lastig zijn om niet in slaap te vallen tijdens de lijkhouding. Je kunt de duur van deze houding daarom het beste opbouwen, om zo je focus te oefenen.

Hoe doe je de Savasana?

 1. Ga met gestrekte benen op de grond liggen, precies zoals een lijk ligt.
 2. Plaats de armen ongeveer 15 a 20 centimeter naast het lichaam, de handpalmen open naar boven gericht. Benen iets uit elkaar en volledig ontspannen (de voeten vallen hierdoor iets naar buiten).
 3. Probeer de ruggenwervel zo lang mogelijk te maken, de onderrug neutraal. Maak je nek lang door je kin iets in te trekken.
 4. Let er vooral op dat je je hoofd ontspant, vaak boren wij die diep in de grond.
 5. Ontspan je schouders en bekken en laat deze bij wijze van spreken helemaal in de grond zakken.
 6. Ontspan je kaken, haal je tong van je verhemelte en ontspan je lippen en oogleden. Ontspan je voorhoofd, alsof je huid zacht wordt en let daarbij vooral op de huid tussen en boven je wenkbrauwen.
 7. Richt je aandacht op je ademhaling, in het begin is deze diep. Laat deze langzaam zacht, en verfijnd worden. Laat de adem als een warme frisse wind door en langs je hele systeem strijken.
 8. Adem rustig in en uit. Als je je geest moeilijk kan ontspannen pauzeer dan heel ontspannen na iedere uitademing.
 9. Laat je lichaam steeds zachter worden en dieper wegzinken in de grond. Zak steeds dieper weg totdat het lijkt alsof je adem met je lichaam vervloeit en je steeds lichter en vloeibaarder wordt. Bij een goede ontspanning stroomt de energie van het achterhoofd naar de hielen, niet andersom!
 10. De Lijkhouding duurt officieel 15 – 20 minuten. Om een diepe ontspanning te bereiken is deze tijd nodig.
 11. Kom uit de houding door zacht eerst je tenen, voeten en dan je vingers en handen te bewegen. Rek jezelf rustig uit, open je ogen en kom rustig overeind.

Wat is Asana van de week?

Yogisan.nl licht wekelijks een andere asana (yogahouding) uit. Rol je matje uit, zet je yogisan.nl aan en oefen onder begeleiding van Gina Biervliet en Denise de With diverse yoga-houdingen!

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

De instructievideo’s zijn gefilmd in Loenen (Gelderland), in ashram Sada Shiva Dham.

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.