Deze week in de Asana van de week: Salamba Sirsasana (hoofdstand) door Gina Biervliet.

Salamba Sirsasana, de hoofdstand

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

Salamba betekent ‘met ondersteuning’, sirsa ‘hoofd’. Salamba Sirsasana is dus een yogahouding waarbij het hoofd wordt ondersteund. De houding is minder geschikt voor beginnende yogi´s.

Waar is de hoofdstand goed voor?

De hoofdstand is goed voor het stretchen van been- en rugspieren. Tegelijkertijd versterkt de yoga-houding je benen, armen, ruggengraat en longen.

Pas op bij…

Wanneer je hoofdpijn, een hoge bloeddruk, nekletsel, rugletsel of een hartaandoening hebt, doe deze oefening dan NIET! Ook wanneer je ongesteld of zwanger bent, kun je deze oefening beter niet doen.

Heb je een lage bloeddruk, begin dan eerst met een paar andere houdingen voor je deze asana doet.

Wanneer je Salamba Sirsasana voor het eerst doet

In het begin zul je geneigd zijn om je nek en hoofd teveel te belasten. Dit is schadelijk, dus pas daarmee op. Gebruik je armen (en schouders) daadwerkelijk als ondersteuning; zorg ervoor dat ongeveer 90% van je lichaamsgewicht daar op steunt.

Wanneer je weer terugkomt uit de houding, til je hoofd dan licht van de grond voordat je je benen weer naar beneden laat zakken.

Wat is Asana van de week?

Wekelijks licht Yogisan een andere asana (yogahouding) uit. Pak yogisan.nl erbij, leg je matje uit en oefen onder begeleiding van Denise de With en Gina Biervliet diverse yoga-houdingen!

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

De instructievideo’s zijn gefilmd in Loenen (Gelderland), in ashram Sada Shiva Dham.

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.