Deze week in de Asana van de week: Salamba Sirsasana ‘light’. Oftewel hoofdstand met gebogen been, uitgevoerd door Gina Biervliet.

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

Salamba Sirsasana (hoofdstand)

De hoofdstand is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt en ook minder geschikt als je net met yoga begint. Om deze houding gemakkelijker te bereiken, kun je de asana uitvoeren met gebogen benen.

Waar is de hoofdstand-light goed voor?

Deze uitvoering van Salamba Sirasasana is een opstapje naar de ‘echte’ Salamba Sirsasana (hoofdstand). De houding heeft uiteindelijk dan ook dezelfde voordelen:

  • strekt been- en rugspieren
  • versterkt benen, armen, ruggengraat en longen.

Wanneer kun je de hoofdstand beter niet doen?

Ook bij deze light-versie van de hoofdstand geldt: doe deze asana niet wanneer je hoofdpijn, een hoge bloeddruk, nekletsel, rugletsel of een hartaandoening hebt. En ook niet als je ongesteld of zwanger bent.

Wanneer je een lage bloeddruk hebt, kun je beter eerst een paar andere houdingen doen.

lees meer over zwangerschapsyoga

Wanneer je Salamba Sirsasana voor het eerst doet

Als je deze houding nog niet (vaak) hebt gedaan, zul je geneigd zijn om je hoofd en nek teveel te belasten. Pas daarmee op, want dit is schadelijk. In deze houding is het belangrijk om je armen als ondersteuning te gebruiken. Ook wanneer je weer terugkomt uit de houding kan het helpen je hoofd licht van de grond te tillen voor je je benen weer laat zakken.

Asana van de week

In navolging op De Poort is deze week de ‘light’-versie van Salamba Sirsasana de Asana van de week. Volgende week is weer een andere asana (yogahouding) aan de beurt, om stap voor stap voorgedaan en uitgelegd te worden. Denise de With of Gina Biervliet nemen dit om de week op zich.

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

De instructievideo’s zijn gefilmd in Loenen (Gelderland), in ashram Sada Shiva Dham.

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.